Glas Javnosti

NOVE MERE PRAVE PROBLEM RADNICIMA: Teraju ih na godišnji odmor?!

Ekonomija
Autor: Glas Javnosti

Radnici zapoleni u trgovinama, pre svega u tržnim centrima, zbog poštovanja epidemioloških mera Kriznog štaba, prošle nedelje završili su na godišnjem odmoru.

Velika ovlašćenja koja pruža Zakon o radu poslodavci su iskoristili u periodu dok radnje ne rade budu na odmoru i na taj način smanje ionako minimalan broj dana planiranih za odsustvo sa posla.

Podsetimo, ista stvar dogodila se i tokom prethodnog zatvaranja zbog epidemije kovida 19, pa su mnogim radnicima godišnji odmori do leta gotovo prepolovljeni. Sličnu praksu su čak imali i u državnom sektoru. Tada su umesto rada od kuće pisana rešenja o korišćenju starog godišnjeg odmora. Opravdanje poslodavca bilo je da bi im svakako ovi dani propali, pošto moraju da ih iskoriste najkasnije do 30. juna.

Predsenik Samostalnog sindikata trgovine, Radoslav Topalović, ističe da do sada nisu imali nijednu prijavu zaposlenih, ali to ne znači da ovakvih situacija nije bilo.

Topalović ističe da se do sada od radnika niko nije žalio i dodaje "Zakon o radu daje velika ovlašćenja poslodavcu kada je godišnji odmor u pitanju, a zaposleni se, da bi sačuvali kakav takav posao, ne obraćaju inspekciji rada, niti sindikatu. Gazda, po zakonu, ima pravo da odredi vreme početka, ali i trajanje godišnjeg odmora, tako da su radnicima time ruke praktično vezane".

 

Radnica u jednom poznatom lancu parfimerija u Beogradu kaže da svi zaposleni odluku gazde prihvataju bez ikakvog protivljenja, jer smatraju da nisu u poziciji da se bune. U protivnom, bili bi zamenjeni kolegama sa tržišta rada, a oni bi završili na ulici. Takođe ona ističe da nije čula da se neko od šefova radnji ikad suprotstavio, te da je tako i sada.

U Ministarstvu za rad objašnjavaju da prema članu 75 Zakona o radu, poslodavac odlučuje o vremenu korišćenja godišnjeg odmora, uz prethodnu konsultaciju sa zaposlenim, a sve u zavisnosti od potrebe posla:

-Rešenje se zaposlenom dostavlja najkasnije 15 dana pre datuma određenog za početak godišnjeg odmora, odnosno, ako se koristi na zahtev radnika, poslodavac može da ga dostavi i neposredno pre početka korišćenja- objašnjavaju u ministarstvu, prenose Novosti.

Takođe, postoji još jedna odredba Zakona o radu, po kojoj za vreme prekida rada do koga je došlo naredbom nadležnog državnog organa ili poslodavca zbog nepostojanja bezbednosti i zaštite života i zdravlja na radu - zaposleni ima pravo na platu propisanu po ugovoru o radu.

 

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR 


AKTUELNE VESTI S MREŽAHOROSKOP