Trgovci prema novim propisima više ovu namirnicu ne moraju da čuvaju u frižiderima i stručnjaci tvrde da u ovom načinu čuvanja jaja nema ničeg pogrešnog što bi doprinelo njihovom bržem kvarenju.
Iz Veterinarskog specijalističkog instituta Jagodina smatraju da je na ovaj način rizik od higijenske neispravnosti biti sveden na minimum jer, kako kažu, trgovinski lanci što se tiče jaja ne prave zalihe već nabavku rade prema potražnji.
Pravilnik o kvalitetu jaja je, kako naglašava, potpuno usklađen sa evropskim direktivama, a u Srbiji se primenjuje od početka ove godine.
- Nije dobro da se temperatura čuvanja menja sa niže na višu, dok je obrnuto dozvoljeno - naglašava Rašić iz instituta ’Jagodina’. - Kada kupimo jaja koja su u prodavnici bila van frižidera, kod kuće ih možemo čuvati u njemu ili u ostavi. Ali, ako su stajala u frižideru u marketu, moraju da se čuvaju na isti način da se ne bi prekinuo hladni lanac. Veoma je važan rok trajanja ove namirnice, koji teče 28 dana od trenutka proizvodnje.
I Zoran Ivanović, načelnik Uprave za veterinu Ministarstva poljoprivrede, napominje da se jaja A klase ne izlažu postupku hlađenja na temperaturi nižoj od pet stepeni Celzijusa.
- Pravilnik o kvalitetu jaja propisuje da ovaj proizvod može da se drži na nižoj temperaturi od pet stepeni samo tokom transporta, koji je kraći od 24 sata ili u maloprodajnim objektima, ali ne duže od 72 sata - objašnjava Ivanović.
- U kućnim frižiderima postoje poklopci, upravo da ove namirnice ne bi bile previše hladne. Temperatura u njima je između osam i 12 stepeni. U prodavnicama niko ne drži jaja u delu gde se čuva meso, gde je temperatura od dva do četiri stepena, već kod mleka, gde je temperatura oko sedam stepeni. Nauka je napredovala, pratimo evropske propise i standarde i zato se propisi menjaju.
(Glas javnosti/Novosti)