Glas Javnosti

Nemačka ekonomija zbog pandemije do sada izgubila oko 300 milijardi evra

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Ove šokantne brojke objavio je Nemački ekonomski institut (IW), zasnivajući svoje prognoze na trenutnim podacima o ekonomskom razvoju te zemlje i na osnovu najnovijih prognoza koje su upoređivali sa takozvanim potencijalnim rastom, u slučaju da nije bilo pandemije.

Pandemija novog koronavirusa imala je ogroman negativan finansijski uticaj na nemačku ekonomiju. ,,Biće potrebne godine da se neutrališu gubici i strukturni šokovi", izjavio je Mihael Hiter (Michael Huther), šef ovog Instituta u Kelnu za nedeljnik ,,Velt am Sontag“ (Welt am Sonntag). On ove podatke zasniva na osnovu prognoza o tome kakav bi bio rast nemačke ekonomije za ukupno šest kvartala - uključujući i dva tromesečja u  2021. godini, u slučaju da nije bilo pandemije. 

Hiter je ukazao da se tempo vakcinacije postepeno ubrzava i da je to važan signal za budući razvoj ekonomije. „Ipak, nije moguće biti u iluziji da kriza neće ostaviti traga na ekonomijui“, naglasio je prvi čovek Nemačkog ekonomskog instituta, a preneli su svetski mediji.

 

Ranije je IW saopštio svoje prognoze da je u prvom kvartalu 2020. godine bruto domaći proizvod (BDP) opao relativno blago, a da je zatim usledio šok u drugom kvartalu. Prognozirani BDP bi, naime, da nije bilo korone, iznosio u tom periodu oko 850 milijardi evra, a zapravo je bio oko 100 milijardi evra manji.

U trećem pak kvartalu, posebno u letnjim mesecima, razlika je ponovo značajno smanjena, ali nije u potpunosti nestala. Ponovnim lokdaunom od kraja 2020. godine, gubici su se ponovo povećali. Prema navodima kelnskog instituta, pandemija će Nemačku, verovatno koštati oko 50 milijardi evra i to samo za prvo tromesečje ove godine. 

 

Mnoge firme u toj zemlji nisu mogle da izdrže krizu uprkos odgađanju proglašenja insolventnosti i državne pomoći, tako da je oko 16.300 preduzeća bankrotiralo u 2020. godini, a toj neslavnoj brojci može se dodati još oko 5.000 takozvanih „zombi-kompanija“ koje, uprkos pomoći, jedva da imaju izgleda za preživljavanje.

(Glas Javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR