Glas Javnosti

Ne vrede ni SUBVENCIJE DRŽAVE, austrijska firma nudi zaposlenima u Nišu da napuste radno mesto za 150 HILJADA DINARA

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Austrijski Cumtobel, Lightning i Tridonik firma, počeli su otpuštanje radnika iz niškog pogona dok je treća smena u ovoj fabrici čak i ugašena. Kako kažu radnici, nudi se i otpremnina onima koji pristanu na sporazumni raskid ugovora. Plan zapošljavanja u ovoj fabrici je bio 1.100 zaposlenih lica do 2021. godine, od čega 280 na pozicijama inženjera.

Iako je od Srbije dobila subvencije u iznosu od 7.200 evra po radnom mestu, austrijska kompanija "Cumtobel" - koja u Nišu od 2018. proizvodi LED rasvetu - već je otpustila deset radnika, a pred izlaznim vratima je još njih pedesetak.

Iz sindikata "Sloga" kažu da se radi o kadrovima iz Sektora za instalacije elektronske rasvete, koji se bavi izvozom, pa je zbog otežane realizacije tokom pandemije i potreba za ovim radnicima manja.

- Na ostale se vrši pritisak da potpišu sporazumni raskid i dobiju otpremninu od po 150.000 dinara, što je znatno manje od novca koji je kompanija dobila iz budžeta Srbije - kaže Dejan Ilić iz "Sloge" i podseća na to da je, po planu, u ovoj fabrici do 2021. posao trebalo da dobije 1.100 ljudi, od kojih 280 na pozicijama inženjera.

Dokumentacija u koju su imali uvid pokazuje da je oko 20 radnika otpušteno dok se u “bodovnim listama” spremaju još 20 radnika za otpuštanje. Zaposleni koji su im se javili objasnili su da se daje i otpremnina za dobrovoljni odlazak sa posla od 150.000 dinara. I povodom ovih navoda odgovore nisu dobili ni posle nekoliko nedelja.

- Koliko para su dobili za naša radna mesta kad nam daju otpreminu ako dobrovoljno napustimo radno mesto od 150.000 dinara - pitao je jedan radnik fabrike.

Radilo se i ocenjivanje radnika pa u skladu sa tim im je navodno napravljen spisak za otpuštanje, navode izvori Niške inicijative iz ove fabrike. 

- Otpuštaju se samo radnici koji su uzimali bolovanja i koji su imali neke sukobe sa šefovima. Lista ocenjivanja i bodovanja služi samo kao izgovor za ono šta nam rade. Šefove koje su nam doveli, najverovatnije preko SNS linije, su jako neljubazni i slabo barataju pravilnim srpskim a kamoli engleskim jezikom - objašnjavaju.

Plate su smanjene radnicima koji već duže vreme rade u fabrici, dok je izgovor za smanjenje plate upravo gašenje treće smene. Tako su radnici koji duže vreme rade dobili plate koje su manje ili iste kao kada su došli u fabriku.

Zbog subvencionisanja radnika iz budžeta Srbije, prava radnika, kao i reklamnog efekta “fabrika koje je otvorio sam Vučić”, iz Inicijative kažu da su dužni da ovu priču prate do kraja, apelujući da rukovodstvo ove fabrike obavesti javnost šta se dešava sa radnicima koje zapošljavaju ili u ovom slučaju otpuštaju.


Subvencija treba da bude oko 7.200 evra po radnom mestu, pa je tako ovoj kompaniji dato preko osam miliona evra subvencija. Niška inicijativa je poslala pitanja mejlom na adresu nadležnih u fabrici. Pitanja su bila vezana za brojno stanje radnika u fabrici sada, na otvaranju i koji je najveći broj radnika koji treba da bude po ugovoru. Pitanja su poslata i svim odgovornim licima u HR i pravnoj službi.

Zbog straha, niko od radnika nije hteo da izađe u javnost već su insistirali na anonimnosti. Informacije do kojih je Inicijativa došla, govore da fabrika trenutno ima maksimalno 860 radnika u tri kompanije koje rade u okviru objekta.

Inače, izgradnja "Cumtobela" u Nišu je počela 2017, a fabrika se prostire na 40.000 kvadrata.

 (Glas javnosti/Novosti/Direktno)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR