Glas Javnosti

LEGALIZACIJA U SRBIJI: Bez dodatnih procedura i plaćanja taksi, a OVI objekti biće SRAVNJENI SA ZEMLJOM!

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Država priprema rešenje za brzo ozakonjenje nelegalno izgrađenih objekata, a građani koji imaju ovakav problem moći će da legalizuju svoje objekte direktnim upisom u katastar, bez dodatnih procedura i plaćanja taksi.

Međutim, oko 10% nelegalnih objekata će morati da se sruši. To su u najvećoj meri objekti koji se nalaze na zemljištu nekog drugog fizičkog ili pravnog lica ili objekti koji se nalaze na imovini grada Beograda ili Republike Srbije gde Grad ili Republika planiraju izgradnju nekog drugog objekta ili saobraćajnice.

Legalizacija objekata na ovaj način će mnogima olakšati uknjiženje objekata, ali nakon svega dolazi sledeći korak, a to je plaćanje poreza.

Slavica Gvozdić, podsekretar Sekretarijata za javne prihode rekla je da retroaktivno utvrđivanje i oporezivanje poreza pet godina unazad zakonska odredba i da ne dešava samo u postupcima legalizacije.

- Nešto što je specifično i karakteristično za ovaj postupak ozakonjenja objekata jeste da je to jedan od drugih dokumenata, jedan od uslova za kompletnu dokumentaciju za ozakonjenje, dokaz da je podneta poreska prijava za taj objekat, odnosno za tu nepokretnost koja se ozakonjuje. Tako da u tom smislu imamo dobru saradnju sa našim sekretarijatom za legalitaciju i u tu svrhu naše kolege.sede tamo, dajući mogućnost poreskim obveznicima da ne šetaju po odeljenjima, već da prosto na jednom mestu završe tu obavezu i da kompletiraju svoju dokumentaciju - rekla je Gvozdićeva i dodala:

 

Dalji postupak jeste to rešenje o ozakonjenju koje se elektronski dostavlja katastru, koji nema dodirnih tačaka sa sekretarijatom za javne prihode, ali je dalo dobre rezultate taj uslov obaveznosti poreske prijave bza objekte koji se legalizuju. Naravno, ne legalizuju se objekti koji su završeni juče, to su objekti za koje je poreska obaveza nastala mnogo ranije, možda i pre 10, 15 i 20 godina, a sada ljudi koriste mogućnost da ozakone te svoje poreske objekte, što se pre svega podrazumeva pružanjem mogućnosti da se u republički geodetski zavod, odnosno u službu za katastarne pokretnosti - kazala je Gvozdićeva i zaključila da će sve sada biti mnogo lakše završiti bez veće procedure

(Glas javnosti) 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR