Glas Javnosti

Kupovina preko neta porasla za 80 odsto

Ekonomija
Autor: Glas Javnosti

U prva tri meseca ove godine građani Srbije su kupovali preko interneta za 80 odsto više nego prošle godine u istom periodu.

Vrednost tog prometa u domaćoj valuti premašila je 5,5 milijardi dinara, pokazuju preliminarni podaci Narodne banke Srbije.

Ukupna vrednost "e-komerca" u evrima veća je od 30 miliona, u dolarskom znaku je oko 14 miliona, dok je u britanskim funtama taj iznos prešao dva miliona.

Značajan rast beleži trgovina na internetu, naročito kod domaćih trgovaca, kaže viceguverner Narodne banke Srbije (NBS) Dragana Stanić.

"Preko 80 procenata je veća u odnosu na prvi kvartal prošle godine", ističe Stanić.

Onlajn trgovina, ali i plaćanje računa i usluga u Srbiji putem interneta, koristeći računar ili mobilni telefon, svake godine beleži dvocifrene stope rasta.

Porastao je i broj transakcija preko mobilnih telefona, "skenira" se sve već broj računa, poput onih za struju, komunalije i telefon, naručuje roba, bez odlaska na šaltere i u prodavnice, a takođe raste plaćanje karticama.

Kada se poredi prvi kvartal ove godine u odnosu isti prošle, u zemlji je zabeležen značajan porast platnih transakcija izvršenih putem mobilnog telefona.

"Taj procenat iznosi čak 26 procenata", ističe Stanić.

Elektronsko bankarstvo poslednjih godina takođe ima uzlaznu putanju, a kvartalno premašuje 37 miliona transakcija.

"Plaćanja platnim karticama su značajno porasla i takođe imaju kontinuiran trend rasta. U prvom kvartalu ove godine imali smo za 20 procenata više transakcija izvršenih na post uređajima u trgovinama, odnosno prodajnim mestima, kada poredimo sa prvim kvartalom prošle godine", navodi Stanić.

Prodavci su u svojim radnjama postavili za prva tri meseca sedam odsto više uređaja za plaćanje karticama, dok banke uvećavaju broj bankomata širom Srbije

Izvor: B92

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR