Glas Javnosti

KAD MOŽEMO DA OČEKUJEMO POVEĆANJE PLATA I PENZIJA: Velike su šanse, a evo OD ČEGA ZAVISI!

Ekonomija
Autor: Glas Javnosti

Vrlo je verovatno da će i ove godine biti doneta odluka o povećanju plata i penzija u Srbiji.

Naime, zvanično je potvrđeno da ima prostora za povišice u javnom sektoru, kao i za naše najstarije građane.

Kako se saznaje, konkretna odluka o rastu primanja bi trebalo da bude doneta u poslednjem kvadratu godine. Tada će biti poznato i koliko će rasti BDP zemlje i sa kojim privrednim rastom bi trebalo da završimo godinu - i to su parametri koji određuju konačan rast plata i penzija.

-Krajem prošle godine doneta je odluka o rastu penzija za 5,9 odsto i to je povišica koja je stupila na snagu u januaru ove godine. Osnova rasta bila je švajcarska formula koja znači da se rast penzija usklađuje sa 50 odsto rasta inflacije i 50 odsto rasta zarada. Imajući u vidu da se ove godine oečkuje veći rast BDP, ali veća i inflacija i zarade, to znači da bi trebalo očekivati i veći rast penzija - kaže izvor.

Sagovornik dodaje da bi odluka o povišicama mogla da bude donesena u oktobru ili novembru, a da bi povišice trebalo očekivati ili od januara sledeće godine ili s kraja ove godine. Dodaje i da kod penzionera nikako ne treba isključiti mogućnost jednokratne pomoći, što je bila praksa i prethodnih godina.

Nova informacija je i da će rast penzija biti veći nego što je to bilo ove i prethodnih godina.

U javnom sektoru rast po delatnostima

Što se tiče plata u javnom sektoru, prosek u martu je iznosio 72.407 dinara, što je za 5.000 više nego u novembru prošle godine, pokazuju podaci RZZS.

One su prethodnih godina rasle različito po delatnostima i rast se kretao u proseku od osam do 15 odsto. Najveći rast bio je u zdravstvu, ali su povišice recimo u 2019. godini pre korone, bile devet odsto za zaposlene u prosveti, te sudije, tužioci, zaposlene u sudovima i tužilaštvima, kao i radnike u ustanovama socijalne zaštite i pripadnici bezbednosnih službi i snaga.

Treba reći i da javna preduzeća nisu svake godine bila na listi delova javnog sektora koji je imao pravo na povišice. Ukoliko je i bilo rasta on je iznosio 5 odsto na godišnjem nivou.

Prosečne zarade u martu u dinarima:

65.289 u Srbiji

72.407 u javnom sektoru

81.897 u državnim preduzećima

74.959 u državnoj administraciji na svim nivoima

73.801 u zdravstvu i socijalnoj zaštiti

66.571 u obrazovanju i kulturi

34.452 u prosek primanja preduzetnika i zaposlenih kod njih

(Glas javnosti/Blic)

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR