Glas Javnosti

HOTELI PRED KOLAPSOM ZBOG KORONE

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Poslovno udruženje hotelsko-ugostiteljske privrede - HORES objavilo je podatke o popunjenosti hotela na dan 1. Jula 2020.godine. 

Kako je saopšteno,  Beogradu je anketirano 35 hotela, prosečna popunjenost hotela je 16,12 odsto. U Novom Sadu je anketirano 11 hotela, dok je prosečna popunjenost hotela je 19,44 odsto. U Nišu je anketirano 6 hotela, a prosečna popunjenost hotela je samo 6,53 odsto, dok je u Kragujevcu  anketirano 5 hotela, a prosečna popunjenost hotela je 6,85 %.

U HORES-u napominju da je više  od polovine hotela u Srbiji je još uvek zatvoreno.

Prema ovom istraživanju, u gradskim restoranima, prosečna iskorišćenost restorana je 20-25 odsto, , odnosno 75 odsto je manji promet u odnosu na prošlu godinu, u istom periodu.

Posle ponovnog širenja zaraze i povećanja broja obolelih od COVID–19, u poslednjih nedelju dana, prosečna popunjenost hotela u svim gradovima Srbije manja je od 5 odsto.

Takođe, na osnovu trenutnog stanja potvrđenih rezervacija (uz mogućnost otkazivanja), za period 1. jul – 1. septembar, za ova četiri grada, rezervisano je prosečno 6,23 odsto smeštajnih kapaciteta, što je zabrinjavanjuće.

Posebno je karakteristično poslednih dana veliki broj otkazivanja potvrđenih rezervacija u banjskim i planinskim centrima Srbije, navode u HORES-u.

Kako se ističe u saopštenju, HORES izražava veliku zabrinutost zbog velikog broja otkazanih rezervacija poslednjih dana, a koji su isključivo vezani za strah od širenja virusa COVID–19. Hotelijeri ističu da, od kada se u medijima pojavile informacije o povećanom broju zaraženih na dnevnom nivou, hotelima neprestano stižu otkazi rezervacija i zahtev za povraćaj avansa, ne samo za jul i avgust, već i za septembar, o čemu prednjači Banja Vrujici.

U saopštenju se ističe da su hotelijeri su već pretrpeli ogromnu štetu tokom vanrednog stanja, kada najveći broj hotela u Srbiji nije ni radio. U nadi da će se pokrenuti posao, hoteli su angažovali sezonsku radnu snagu, a sada je izvesno da toliki broj nije potreban, jer nema posla. Izvesno je da letnja sezona neće biti dobra, i da su hoteli pred zatvaranjem.

Iz HORES-a upozoravaju da ukoliko se ovom sektoru sada konkretno ne pomogne, naknadno će biti kasno, navodi se u saopštenju.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR