Uuprkos tome što su plodovi teško oštećeni ovogodišnjim gradom Kajsija je dostigla je neverovatnih 100 dinara po kilogramu.
Prema rečima Miroslava Robajaca ove godine debelo ovajdio, iako je šest puta manje radio u svom zasadu kajsija. Kako veli "nikad se ne zna".
Pored Robajaca zadovoljan je i njegov komšija Bane Drobnjak, iako mu je proletos zasad od 2,5 hektara u nekoliko navrata tukao grad.
-Prvu klasu je nagrizao grad, vidite i sami da ima tih oštećenja. Veoma je loša situacija bila, bilo je dosta grada i to je oštećeno. Valja za džem, ali prva klasa mora da ide za konzum", priča on, a prenosi B92.
Drobnjak ističe da je zadovoljan cenom i rodom i osiguranjem.
I nakupci imaju pune ruke posla, a prvi put sav rod kupili su domaći prerađivači.
- Ranije se to izvozilo, međutim, ove godine pošto je mali rod najviše ide ovde u Srbiju. Ima tih destileraija, prave rakiju, to izvoze, prodaju dalje - kaže otkupljivač Želimir Damljanović.
Pored sve seljačke muke, kajsija je u svim trezorima ostala zabeležena kao seosko žuto zlato.
(Glas javnosti)
7 sati