Glas Javnosti

EVROPA U PANICI! Sad se setili da nemaju dovoljno gasa u skladištima

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Veleprodajne cene gasa i električne energije rastu širom Evrope, dok u evropskim skladištima ima rekordno manje gasa.

Stručnjaci za energetiku kažu da je čitava priča "naduvana" i objašnjavaju da prirodni gas jeste poskupeo na berzama, ali da to poskupljenje ne važi za one koji su gas obezbedili na početku godine, međudržavnim ugovorima po kojima „Gasprom“ ili neka druga kompanija isporučuju gas po određenim cenama i u dogovorenim količinama.

Druga strana tvrdi da je Moskva namerno izazvala ovakvo stanje jer  na ovaj način želi da brzo i lako pusti u rad novi gasovod Severni tok 2 koji povezuje Rusiju i Nemačku.

Vlade pokušavaju da pronađu načine da ograniče troškove potrošačima dok oskudne rezerve prirodnog gasa donose još jedan potencijalni problem, izlažući Evropu novim skokovima cena i mogućim nestašicama gasa ako zima bude hladna.

Kada je o gasu reč, prošla zima je iznenadila mnoge u Aziji, pa su tankeri sa LNG gasom otišli u Aziju umesto u Evropu, dok su evropska skladišta pred prošlu zimu bila puna, jer su se svi plašili nesigurnosti oko tranzita gasa preko Ukrajine, s obzirom na to da su tada bile pooštrene sankcije Rusiji zbog izgradnje „Severnog toka 2“.
„Evropljani su se tada uljuljkali, imali su gasa u skladištima, trošili ga prošle zime, a kada je došlo proleće, umesto da poručuju gas i pune skladišta po nižoj ceni, oni su pustili da im prođe leto. Sada su se setili da nemaju dovoljno gasa u skladištima, a u međuvremenu je završen ’Severni tok 2‘ i počela je jedna nova utakmica, u kojoj raznorazna tela u Evropskoj uniji koriste ovu situaciju da bi prolongirali davanje dozvola i sertifikata da gas uopšte može da poteče od Rusije do Nemačke.

Čak i ako se ne ostvare najgori scenario s oštrom zimom, drastično povećanje potrošnje energije ugroziće najsiromašnija domaćinstva, ocenjuje AP, ukazujući da je energetsko siromaštvo, odnosno udeo ljudi koji kažu da ne mogu da priušte da im domovi budu dovoljno topli, u Bugarskoj na 30 odsto, Grčkoj 18 odsto, a u Italiji 11 odsto.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR