Glas Javnosti

VRUĆINE JOŠ SAMO TRI DANA: Od srede kreće DUŽE ZAHLAĐENJE!

Društvo
Autor: Glas javnosti

Tropske vrućine potrajaće do srede ali bi od tada pa skoor do kraja meseca mogli da očekujemo znantno prijatnije temperature.

-U prvom delu sledeće nedelje ka nama će iz severne Afrike ponovo početi strujanje veoma toplog vazduha, subtropskog porekla te će postati vrlo do ekstremno toplo uz maksimume koji će se u sredu nad središnjim i istočnim predelima kretati od 34 do 38 stepeni Celzijusa, lokalno i više, upozorava za portal Telegraf meteorolog Marko Čubrilo.

U zapadnom delu našeg regiona temperature će ipak biti nešto niže, jer će se, kako Čubrilo piše, već od utorka osetiti uticaj sekundarnog ciklona kojeg modeli simuliraju u prostoru od severne Italije do severnog Jadrana.

Ta promena vremena krenuće ka istoku.

- Od tačnog položaja i putanje tog ciklona zavisiće koliko brzo će promena vremena napredovati na istok, ali od srede bi nad većim delom regiona već bilo grmljavinskih pljuskova i lokalnih nepogoda, dok bi u drugom delu nedelje najverovatnije usledilo jače osveženje uz konkretniju i obilniju kišu.

 - Još ima neslaganja oko tačne količine kiše koja bi pala u tim danima ali sve je izvesnije da će to konačno nad velikim delom regiona posle polovine juna biti prve konkrertnije padavine. Osveženje koje će nastupiri će potrajati. Iako će posle 20. 7. uslediti postepeno poboljšanje, u ovom momentu barem do oko 26. 7. nema signala za brz povratak ovako visokih temperatura.

pixabay

- Sumirano, posle blažnog osveženja sledi novo jače otopljenje, ali posle 14. 7. je sve izvesnije osetno osveženje uz konkretniju kišu - zaključuje Čubrilo.

(Glas jvnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR