Glas Javnosti

VLADIKA JOANIKIJE PREUZIMA MITROPOLIJU: 'Ne postoji pozvanija osoba da nasledi Amfilohija na čelu Mitropolije u Crnoj Gori!'

Društvo
Autor: Glas javnosti

Izbor za novog mitropolita crnogorsko primorskog blizu je kraja, a rezultat je sasvim izvestan i unapred odlučen. Episkop budimljansko-nikšićki Joanikije uživa najveće poverenje vernika Mitropolije crnogorsko-primorske, a on će i postati novi mitropolit, naslednik Amfilohija Radovića i drugi čovek Srpske pravoslavne crkve.

Ovo je dogovoreno uoči održavanja Svetog arhijerejskog sabora, saznaje Nova.

Naime, u SPC donesena je nezvanična odluka da Joanikije bude prvi i jedini predlog za novog mitropolita crnogorsko-primorskog, a na episkopima će biti da svojim glasovima potvrde podršku koja je, kako navode naši izvori, neupitna.

-Niko neće nametati vladikama da glasaju sa Joanikija i to uopšte nije ideja. On će biti predložen i gotovo sigurno izabran na to mesto, jer su naši arhijereji svesni da ne postoji pozvanija osoba da nasledi Amfilohija na čelu Mitropolije u Crnoj Gori- navodi sagovornik pomenutog medija iz Patrijaršije.

Takođe, saznaje se da je patrijarh Porfirije veoma blagonaklon prema ideji da Joanikije postane mitropolit

O vladiki Joanikiju pozitivan stav iskazali i vernici Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori koji su se izjasnili kao Srbi, kao i oni koji priznaju SPC a izjašnjavaju se kao Crnogorci.

Takođe, episkop budimljansko nikšićki i administrator Mitropolije crnogorsko-primorske Joanikije, izjavio je, uoči početka zasedanja Svetog arhijerejskog Sabora SPC, da tom najvišem zakonodavnom crkvenom telu prepušta da donese najbolje rešenje o tome ko će naslediti mitropolita Amfilohija.

Podsetimo, Joanikije (Jovan Mićović) episkop je budimljansko-nikšićki i administrator Mitropolije crnogorsko-primorske. Rođen je 20. aprila 1959. godine u naselju Velimlje u Banjanima. Zamonašio se u manastiru Ćelija Piperska 30. oktobra 1990. godine.

Član Svetog Arhijerejskog Sinoda SPC bio je u dva mandata: od 2004. do 2006. godine i od 2012. Do 2014. godine.

Vlasti u Crnoj Gori uhapsile su uveče 12. maja 2020. godine episkopa Joanikija zajedno sa još sedam sveštenika, što je izazvalo nemire i sukobe protestanata i policije.

Nakon smrti mitropolita Amfilohija postao je administrator Mitropolije crnogorsko-primorske.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR