Glas Javnosti

"MERI POPINS" VIŠE NIJE FILM ZA DECU: Smatra se da promoviše diskriminaciju i rasizam

Zabava
Autor: Glas javnosti

Britanski cenzori, odnosno Britanski odbor za klasifikaciju filmova (BBFC), odlučio je da klasik o magičnoj dadilji Meri Popins više nije za malu decu, i da bi u bioskop trebalo da idu samo u pratnji roditelja.

Film „Meri Popins“ iz 1964. godine sa Džuli Endrjuz u glavnoj ulozi, zbog „diskriminatornog jezika“ je izgubio oznaku „U“ i dobio novu – „PG“, objavio je BBC. U klasifikaciji Britanskog odbora „U“ znači da u filmu mogu da uživaju sve generacije, dok „PG“ predstavlja „parental guidance“, odnosno za gledanje u bioskopu je potrebno prisustvo roditelja.


Kako piše BBC, u ostvarenju starom tačno 60 godina koriste se pogrdni izrazi, koje su u to vreme u govoru upotrebljavali beli Evropljani za afričke narode. Konkretno, dva puta se čuje reč „Hotentoti“, što je bio izraz za nomadske narode Južne Afrike.

„To sada prevazilazi naše smernice“, objasnio je BBFC.


Radnja filma dešava se u Londonu 1910. godine i prati čarobnu dadilju, koju tumači Džuli Endrjuz, koja se brine o deci iz jedne porodice uz pomoć Berta, odžačara čađavog lica u izvedbi Dik van Dajka.

Film je 1965. godine osvojio pet Oskara, uključujući one za najbolju glavnu žensku ulogi i najbolju pesmu.

Admiral Bum, komšija porodice za koju je Meri Popins zadužena i mornarički veteran, i dalje misli da je zapovednik broda. Upravo je on krivac za „diskriminatorni jezik“ i „Hotentote“.

„Iako Meri Popins ima istorijski kontekst, upotreba diskriminatornog jezika nije osuđena i na kraju prevazilazi naše smernice prihvatljivog jezika za U filmove. Zbog toga smo ga klasifikovali kao PG“, navodi BBFC.


Oksfordski rečnik engleskog jezika objašnjava da se termin „Hotentoti“ odnosi na narode Koikoi i San i da se uopšteno smatra arhaičnim i uvredljivim.

BBFC navodi da je njihovo istraživanje o rasizmu i diskriminaciji pokazalo da je glavna zabrinutost, pre svega roditelja, moguća izloženost dece diskriminatornom jeziku ili ponašanju koje može da ih uznemiri ili koje mogu da ponavljaju nesvesni uvredljivosti takvog ponašanja.


Organizacija pojašanjava da ocena PG ne bi trebalo da utiče na decu od osam godina i stariju, ali da bi roditelji trebalo da imaju u vidu da bi sadržaj mogao da uznemiri decu.

Za razliku od toga „U“ ocena, koju je „Meri Popins“ do sada imala, označava film koji mogu da gledaju deca od četiri godine.


Glas javnosti/N01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR