Glas Javnosti

UNICEF: Nestašica vode pogađa više od 347 miliona dece u Južnoj Aziji

Svet
Autor: Glas javnosti

Više od 347 miliona dece u Južnoj Aziji bori se protiv velike nestašice vode koja je nastala kao posledica klimatskih promena.

„Zapanjujućih 347 miliona dece mlađe od 18 godina izloženo je velikoj ili izuzetno velikoj nestašici vode u Južnoj Aziji, što je najveći broj među svim regionima u svetu“,


 navodi se u izveštaju agencije UN za decu.


Region sa osam zemalja, koji obuhvata Avganistan, Bangladeš, Butan, Indiju, Nepal, Maldive, Pakistan i Šri Lanku, dom je više od jedne četvrtine dece u svetu.

„Klimatske promene remete vremenske obrasce i padavine, što dovodi do nepredvidive dostupnosti vode“, navodi se u izveštaju UN.


Izveštaj navodi loš kvalitet vode, nedostatak vode i loše upravljanje, kao što je prekomerno pumpanje vodonosnih slojeva, dok klimatske promene smanjuju količinu vode koja ih obnavlja.


„Kada seoski bunari presuše, pogođeni su domovi, domovi zdravlja i škole“, dodaje UNICEF. „Sa sve nepredvidivijom klimom, očekuje se da će se nedostatak vode pogoršati za decu u Južnoj Aziji", dodaje se. 


Na klimatskoj konferenciji UN COP28 koja će se održati sledećeg meseca u Dubaiju, UNICEF je rekao da će pozvati svetske lidere da urade sve što mogu kako bi obezbedili planetu pogodnu za život.





„Sigurna voda je osnovno ljudsko pravo“, rekao je Sanjai Vijesekera, šef UNICEF-a za južnu Aziju.


Prošle godine, 45 miliona dece nije imalo pristup osnovnim uslovima za život kao što je voda za piće u Južnoj Aziji, više nego u bilo kom drugom regionu, ali UNICEF je rekao da će se taj broj prepoloviti do 2030.

Iza Južne Azije nalazi se istočna i južna Afrika, gde je 130 miliona dece u opasnosti od velike nestašice vode, dodaje se u izveštaju.


Glas javnosti

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR