Glas Javnosti

STRAŠNI PODACI UNICEFA: Najmanje 17.000 dece u Gazi odvojeno od porodica

Svet
Autor: Glas javnosti

Najmanje 17.000 dece odvojeno je od svojih porodica u Pojasu Gaze, po podacima Dečjeg fonda UN (UNICEF).

„Najmanje 17.000 dece, a to čini oko jedan procenat čitave raseljene populacije od 1,7 miliona“, izjavio je portparol UNICEF za palestinske teritorije Džonataan Kriks.

Govoreći na video konferenciji iz Jerusalima on je naveo da je izuzetno teško ući u trag deci, jer ponekad ona ne mogu čak ni da kažu kako se zovu kada dođu u bolnice, kada su povređena, ili u opasnosti i u stanju šoka.


O deci koja tokom sukoba ostanu bez roditelja često brinu drugi rođaci, ali trenutno u Gazi , gde nema hrane, vode i skloništa, i te šire porodice teško uspevaju da obezbede i svoju sopstvenu decu, rekao je Kriks.

Kako navodi UNICEF skoro svoj deci u Gazi, koje navodno ima više od million, potrebna je podrška u očuvanju mentalnog zdravlja, što je dvostruko više nego pre početka rata, izazvanog napadima Hamasa na jug Izraela 7.oktobra 2023.

„Deca pokazuju simptome visokog nivoa anksioznosti, gubitka apetita, ne mogu da spavaju, imaju emocionalne izlive i paniku svaki put kad čuju zvuke bombardovanje”, rekao je portparol UNICEF.

Po podacima UN više od 1,3 miliona stanovnika Pojasa Gaze su sada izbeglice u Rafi na zatvorenoj granici s Egiptom usred zime, suočeni sa glađu i epidemijama.

„Većina živi u improvizovanim skloništima, šatorima ili na otvorenom. Strepimo šta će se dogoditi“, rekao je portparol Kancelarije UN za koordinaciju humanitarnih poslova (OCHA) Jens Laerke na pres brifingu u Ženevi.


Glas javnosti/ N01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR