Glas Javnosti

Pariz donosi smele mere za čistiji grad: Povećane parking tarife za teška vozila

Svet
Autor: Glas javnosti

U nedavnom referendumu, građani Pariza glasali su za trostruko povećanje parking tarifa za velike SUV vozila, u okviru dugoročnih planova da se francuska prestonica pretvori u potpuno biciklistički grad. Ova odluka, koju je podržalo 54,5% glasača, usmerena je na smanjenje broja "glomaznih, zagađujućih" vozila u gradu, uz napomenu da će nova tarifa važiti i za električna vozila teža od 2 tone. Gradonačelnica Pariza, Anne Hidalgo, istakla je ponos zbog postavljanja ovako važnog ekološkog pitanja u trenutku kada se okoliš često prikazuje kao izvor svih problema, naglašavajući otpor Pariza prema zabrinjavajućim trendovima.

Prema izveštajima, ova mera neće se odnositi samo na SUV i crossover modele, već i na konvencionalne automobile težine preko 1.600 kilograma, kao i na električna vozila teža od 2.000 kilograma. Međutim, izuzeti su stanovnici i zaposleni u Parizu, kao i osobe sa invaliditetom, taksisti, medicinski radnici i zanatlije. Očekuje se da će ova mera stupiti na snagu u septembru 2024. godine, a odnosiće se na oko 10% vozila u gradu.


Pored toga, povećane parking tarife su deo širih ciljeva Pariza da postane ekološki održiviji grad. U sklopu ovih nastojanja, grad je najavio planove za pretvaranje jednog prometnog kružnog toka u urbani šumarak, kao i finalizaciju projekta Seine riverbank kao pešačke zone. Merama poput ove, Pariz nastoji da smanji zagađenje i poboljša kvalitet života svojih građana, promovišući alternativne, ekološki prihvatljivije načine transporta.

Automobilske grupe, uključujući 40 Millions d’Automobilistes i Mobilite Club France, protestovale su protiv povećanja parking tarifa za SUV vozila, tvrdeći da će ovo povećanje negativno uticati na porodice i da noviji SUV modeli nisu nužno zagađivači više od starijih, manjih vozila. Ova odluka dolazi nakon referenduma na kojem su glasači podržali zabranu iznajmljivanja električnih trotineta u gradu, zbog visokih stopa nesreća i neadekvatnog parkiranja koje je blokiralo prolaze po Parizu.



Glas javnosti

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR