Glas Javnosti

Papa naređuje ponovnu revizuju slučaja sveštenika optuženog za seksualno zlostavljanje

Svet
Autor: Glas javnosti

Papa Franja je naredio reviziju crkvenog postupanja u slučaju međunarodno poznatog religioznog umetnika koji je izbačen iz jezuitskog verskog reda nakon što je optužen za seksualno, psihičko i duhovno zlostavljanje odraslih žena.

U saopštenju u petak se navodi da je papa zatražio od doktrinarne kancelarije Vatikana da preispita slučaj oca Marka Ivana Rupnika i da je ukinuo sve zastarelosti koje bi važile kako bi se mogao odvijati kompletan proces.


Navodi se da je papa doneo odluku nakon što je vatikanska komisija za sprečavanje seksualnog zlostavljanja „skrenula papinu pažnju da postoje ozbiljni problemi u rešavanju” u slučaja Rupnik, kao i „nedostatak kontakta sa žrtvama”.

Oko 25 ljudi, uglavnom bivših časnih sestara, optužilo je Rupnika za razne vrste zlostavljanja, bilo kada je bio duhovnik zajednice časnih sestara u svojoj rodnoj Sloveniji pre 30-ak godina ili otkako se preselio u Rim da nastavi svoju karijeru.



Optužbe protiv Rupnika počele su da se pojavljuju u italijanskim medijima krajem prošle godine, nakon čega je jezuitski štab priznao da mu je 2019. zabranjeno da sluša ispovesti i da vodi duhovne vježbe.


U junu je izbačen iz jezuita i veruje se da se vratio u Sloveniju.


Rupnik nikada nije javno odgovorio na optužbe na njegov račun. Jezuiti i doktrinarno odeljenje Vatikana naišli su na kritike zbog toga što su vodili ovaj slučaj.


U nalogu je pod pritiskom medija prošle godine otkriveno da je Vatikan istražio Rupnika i presudio da su neke od navodnih zloupotreba prevazišle rok zastarelosti. Ponovno otvaranje slučaja i ukidanje zastarelosti znači da bi Rupnik na kraju mogao da bude raščinjen, odnosno razrešenje sveštenstva.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR