Glas Javnosti

I DALJE NEZADOVOLJNI: Zemaljsko osoblje prevoznika Lufthansa u Nemačkoj ponovo stupa u štrajk

Svet
Autor: Glas javnosti

Nemački sindikat Verdi pozvao je zemaljsko osoblje aviokompanije Lufthanza erlajns (Lufhtansa Airlines) da od danas do petka bude još jedan štrajk na glavnim nemačkim aerodromima, pošto i dalje postoji nezadovoljstvo u pregovorima o povećanju plata. Verdi je saopštio da nije postignut dogovor u poslednjoj rundi pregovora.

Štrajk se tiče samo određenih kategorija zemaljskog osoblja, a to zaposleni za tehniku i obuku. Sindikat je dodao da putnici neće biti pogođeni štrajkom.
- Ako se nastavi neodgovorno ponašanje uprave Luftanze, putnici bi uskoro mogli ponovo da budu pogođeni štrajkovima - naveo je sindikat i dodao da uprava aviokompanije to može da spreči.

Verdi zahteva povećanje plata za 12,5%, uz najmanje 500 EUR više odmah na mesečnoj platnoj listi, kao i bonus za inflaciju od 3.000 EUR. Cilj je da se neutrališe inflacija poslednjih godina u Nemačkoj, koja je prošle godine dostigla 5,9%, posle 6,9% 2022. godine.
Najnovija ponuda Luftanze uključivala je povećanje plata na duži period, ali nije ispunila ostale zahteve sindikata, naveo je Verdi.
Sledeća runda pregovora biće održana 13. do 14. marta.
Početkom februara, jednodnevni štrajk zemaljskog osoblja Luftanze doveo je do poremećaja letova te aviokompanije. Oko 100.000 putnika bilo je tada pogođeno štrajkom.
Nemačka se suočava sa nizom štrajkova koji posebno pogađa saobraćajni sektor, ali i industriju i druge usluge. Zaposleni smatraju da je predloženo povećanje plata nedovoljno s obzirom na rast cena od 2022.


Glas javnosti/ B04S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR