Glas Javnosti

Kosovski ombudsman: Srbi podneli najveći broj žalbi na diskriminaciju u 2023.

Politika
Autor: Glas javnosti

Kosovski ombudsman Naim Ćaljaj kaže da su Srbi ove godine podneli najveći broj pritužbi koje se odnose na kršenje prava, u odnosu na druge zajednice – 148. On sam kaže da ne može da iznese svoj sud o tome koja je zajednica najdiskriminisanija

Sumirajući rezultate godine koja je na izmaku, Ćeljaj je kazao da je ona bila „puna izazova“. Broj pritužbi ove godine bio je oko 1.600. Žalbe su se uglavnom odnosile na odgovorne strane, sudove, ministarstva, opštine.

 

„U odnosu na prava građana za koje su podnosili da su povređena, od strane podnosilaca pritužbi i dalje preovladava pravo na pravično i nepristrasno suđenje. Uglavnom u vezi sa odugovlačenjem sudskih postupaka, zatim pravo na rad i obavljanje profesije vezano za procedure zapošljavanja, procedure napredovanja. I, treće, i dalje su problemi ili kršenje prava u vezi sa zaštitom zdravstvenih i socijalnih prava, koji su ove godine nesumnjivo još izraženiji“, kazao je Ćaljaj.


Ograđujući se da ne može da kaže koja je etnička zajednica tokom 2023. bila najdiskriminisanija, Ćaljaj je kazao:

„Ne verujem da mogu da napravim takvu podelu, jer se bavimo predmetima na osnovu žalbi. Na osnovu pritužbi, možemo reći da je broj građana srpske zajednice koji su se žalili ove godine 148, u poređenju sa 22 Bošnjaka, 20 Aškalija, 18 Roma, 7 Turaka, 8 ostalih. Dakle, na osnovu broja pritužbi i tvrdnji o kršenju ljudskih prava, izgleda da ih je bilo više iz srpske zajednice“.

Glas javnosti/N01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR