Glas Javnosti

TUŽILAŠTVO SAOPŠTILO: U Srbiji noćas uhapšeno šest osoba zbog ubistava u Grčkoj

Hronika
Autor: Glas javnosti

Javno tužilaštvo za organizovani kriminal saopštilo je da je u međunarodnoj akciji noćas u Srbiji uhapšeno šest osoba zbog četiri ubistva koja su se dogodila 2020. godine u Grčkoj.

U pitanju su ubistva Stevana Stamatovića i Igora Dedovića koja su se dogodila 19. januara 2020. godine u Atini i Alana Кožara i Damira Hadžića 23. jula 2020. godine na Кrfu.

Javno tužilaštvo za organizovani kriminal u saopštenju navodi da je u koordinisanoj međunarodnoj zajedničnoj akciji istražnih timova Republike Srbije, Javnog tužilaštva za organizovani kriminal, Apelacionog tužilaštva Republike Grčke, MUP, UКP, BIA, grčke i španske policije, EUROPOL-a i EURODŽAST-a, noćas u Srbiji uhapšeno šest lica, a u Republici Španiji i Republici Grčkoj po jedno lice.


„Osumnjičeni su lišeni slobode zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično delo udruživanje radi vršenja krivičnog dela iz člana 346 КZ i krivično delo teško ubistvo iz člana 114 КZ, zbog izvršenja krivičnog dela dana 19. januara 2020. godine u Atini, u kojoj su lišeni života Stevan Stamatović i Igor Dedović i dana 23.07.2020. godine kada su lišeni života Alan Кožar i Damir Hadžić na Кrfu“, piše u saopštenju.

Dodaje se da je krivičnim prijavama obuhvaćeno ukupno 19 osumnjičenih, od kojih je u Republici Srbiji lišeno slobode šest lica i to: D.T, V.M, S.V, N.D, V.V i R.S, a koji će biti privedeni i saslušani u Javno tužilaštvo za organizovani kriminal u Beogradu, nakon čega će biti doneta odluka o pokretanju istražnog postupka.

Pored ovih osumnjičenih po jedno lice lišeno je slobode u Republici Španiji i Republici Grčkoj, dok se šest lica nalazi u pritvorima i zatvorima u Republici Srbiji i Crnoj Gori, a šest lica se za sada nalaze u bekstvu.

Кrivičnom prijavom su obuhvaćeni državljani Republike Srbije za koje postoje osnovi sumnje da su izvršili ova krivična dela, ističe se u saopštenju.

Načelnik Uprave kriminalističke policije Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije Ninoslav Cmolić saopštio je da je na teritoriji Srbije, Španije, Grčke i Republike Srpske (RS) uhapšeno ukupno 10 osoba, a da su organizatori te grupe su Radoje Zvicer, Darko Šarić i Veljko Belivuk.

Uhapšeni se terete za ubistva Alena Kožara i Damira Hadžića u Atini, Igora Dedovića i Stevana Stamatovića na Krfu, kao i za ranjavanje Stamatovićeve supruge Mileve.

Uhapšeni su Milinko Brašnjević, Dušan Jovanović „Giba“, Dragan Tomić „Vojnik“, Vladimir Vojinović, Slobodan Vujačić, Vladimir Mandić, Rade Stojićević i Abaz Rabi, precizirao je Cmolić.


Načelnik Službe za borbu protiv organizovanog kriminala Dragan Ivanović rekao je da je grupa razotkrivena jednim delom zahvaljujući razbijanjem šifrovanih poruka putem aplikacije „Skaj“, ali ima i materijalnih dokaza, prikupljenih u saradnji sa policijama Španije i Grčke.

Ivanović je naglasio da se na tom predmetu operativno radilo više godina, a da je policija znala da se Brašnjević, za koga se smatralo da je nestao, nalazi u Španiji i da je odlučeno da se u utorak uhapsi u toj zemlji.

Na pitanje dokle se stiglo u potrazi za Zvicerom, Ivanović je odgovorio da je to operativni podatak koji ne može da se iznosi u javnost.

Podsećamo na pisanje medija da je Milinko Brašnjović, koga je Srđan Lalić, svedok okrivljeni u postupku protiv Veljka Belivuka, Marka Miljkovića i ostalih optuženih za najteža krivična dela, imenovao kao direktnog izvršioca ubistva Igora Dedovića i Stevana Stamatovića u januaru 2020. godine u Atini, uhapšen sinoć u Španiji. Mnogi mediji pisali su da je Brašnjović mrtav.

Ime Milinka Brašnjevića dospelo je na stupce crne hronike još 2010. godine kada se MUP oglasio da je razbijena „organizovana kriminalna grupa“ na čijem čelu je bio Aleksandar Stanković mnogo poznatiji po nadimku Sale Mutavi. Jedan član te grupe, koja se bavila trgovinom droge, bio je osumnjičen i za pokušaj ubistva, niko drugi do Milinko Brašnjović, koji je zajedno sa još jednim saučesnikom pucao na mladića u naselju Medaković.


Glas javnosti/ N01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR