Glas Javnosti

VELIKA PROMENA U GRADSKOM PREVOZU U BEOGRADU: Stižu novi uređaji za glasovnu najavu stajališta

Društvo
Autor: Glas javnosti

Tokom uvođenja novog sistema naplate karata u gradskom prevozu, "Beograd plus", a koji je počeo da se primenjuje u maju 2023. godine, iz autobusa, tramvaja i trolejbusa ukinuto je glasovno obaveštenje o stajalištima.

Pomenuta izmena napravila je problem mnogima, a naročito slepim i slabovidim osobama kojih ima oko 2.500 u prestonici.

Brojni građani Beograda navodili su da im je nezgodno što je ukinuto obaveštenje kad idu u deo grada koji ne poznaju dobro.

"Pre neki dan sam se dogovorila da se nađem sa drugaricama u delu Beograda u koji slabo idem. Rekle su mi kako se zove stanica na kojoj treba da siđem. Međutim, meni to ništa nije značilo jer nema glasovnog obaveštenja o stajalištima", započela je razgovor D. P. (29). 

Beograđanka je navela da je pitala vozača da joj kaže gde treba da siđe ali da on nije znao odgovor. Na kraju se snašla tako što su joj drugarice rekle da se orijentiše prema jednom od kafića koji se nalazi u tom delu Beograda. "To je bilo vrlo nezgodno jer sam sve vreme morala da gledam kroz prozor kako se ne bi desilo da ne vidim kafić", zaključila je naša sagovornica. 

Nedostatak glasovnog obaveštenja ne pravi problem građanima koji prevoz koriste u delovima Beograda koji poznaju, međutim slepim i slabovidim osobama ova situacija je uvek nezgodna. Goran Pećanac iz Saveza slepih Srbije ranije je ispričao za naš portal da je problem i što na autobuskim stanicama ne postoji zvučno obaveštenje koji broj autobusa dolazi.

"Ja imam aplikaciju koja mi govori koji autobus dolazi, ali to nemaju svi, niti svako ume da je koristi. Međutim, čak i sa tom aplikacijom imam često problem, jer se neretko dešava da na stanicu stanu dva autobusa koji voze različitim linijama. Onda ja moram da pitam ljude na stanici koji je koji autobus. Ovom prilikom bih apelovao na vozače da vrata od autobusa otvaraju tek kad prvi autobus napusti stanicu i da dođu do mesta na stanici koje je namenjeno da se tu otvore vrata", kazao je sagovornik. 


(Foto: Jutjub)

Iz Sekretarijata za javni prevoz naveli su da je započeta procedura izrade tehničke specifikacije za nabavku odgovarajuće opreme neophodne za glasovnu najavu stajališta na trasi kretanja u vozilima Javnog linijskog prevoza putnika (JLPP).

"Predviđeno je da novom opremom budu opremljena sva vozila JLPP. Nova oprema omogućiće da se pored najave narednog stajališta, korisnicima pruže i druge bitne informacije o režimu kretanja vozila JLPP. Planirano je da se navedena nabavka realizuje u tekućoj 2024. godini, ali u ovom momentu nismo u mogućnosti da vam pružimo detaljnije informacije o mogućoj dinamici realizaciji zbog nepoznanice dužine trajanja privremenog finansiranja u kojem se trenutno nalazi gradska uprava", objasnili su. 

Brojni građani problem sa nedostatkom glasovnog obaveštenja u prevozu u Beogradu mogu da reše putem gugl map aplikacije. Potrebno je da se ukuca adresa i sama aplikacija će pokazati koje brojeve gradskog prevoza treba koristiti. Takođe će obavestiti korisnika na kojoj stanici treba da siđe i koliko stanica ima do potrebnog stajališta. 

Aplikacija takođe ima i zvučno obaveštenje. 




Glas javnosti/M01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR