Glas Javnosti

Urušavaju se zidine manastira Mileševa: Potrebna hitna rekonstrukcija

Društvo
Autor: Glas javnosti

Episkop mileševski Atanasije, pred početak sezone radova, obišao je ceo manastirski kompleks manastira Mileševe.

Jednoj od najstarijih i najvećih srpskih svetinja, Manastiru Mileševa predstoji velika sanacija i rekonstrukcija pojedinih delova. S obzirom na trenutno stanje sasvim je izvesno da predstoje obimni radovi kako na sanaciji nastalih oštećenja tako i na doradi i dogradnji delova koji u toku ranijih radova nisu završeni.

Episkop mileševski Atanasije, pred početak sezone radova, obišao je ceo manastirski kompleks manastira Mileševe.


- Zbog vidnih oštećenja, usled atmosferskih uticaja, najpre je neophodno sanirati i popraviti krov i oluke na monaškom konaku. U porti neke trotoare je potrebno popraviti a neke i dograditi. Drveni most kod manastirske vodenice je u jako lošem stanju pa je neophodna njegova kompletna rekonstrukcija. Dotrajale trotoare ispred manastira, na parkingu, je takođe neophodno zameniti ali i sanirati oštećenja na trotoarima pored konaka za goste, saopšteno je iz Eparhije mileševske.


Osim ovih krupnijih, u planu je još dosta sitnijih radova koji se moraju što pre završiti kako bi se sprečilo dalje propadanje i urušavanje. Sve te predstojeće planirane radove igumanija Akvilina će u pisanoj formi dostaviti u Eparhiju, Episkopu Atanasiju, kako bi imao uvid u obim planiranih radova.

- Zajednička konstatacija je da je što hitnija sanacija ali i dogradnja neophodna kako bi se sprečilo dalje urušavanje i propadanje objekata, što zbog nedovršenih ili nedovoljno urađenih dosadašnjih radova, što zbog oštećenja nastalih atmosferskim prilikama i neprilikama, kažu u Eparhiji.
Nakon obilaska i sagledavanja stanja objekata manastira Mileševe Episkop Atanasije je sa igumanijom Akvilinom obišao i monaške radionice i tu se uverio u posvećenost monahinja ručnom radu, za dobrobit manastira ali i za njihovo duhovno uzrastanje.


Glas javnosti/T02S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR