Glas Javnosti

Patrijarh Porfirije u poseti dalmatinskoj eparhiji

Društvo
Autor: Glas javnosti

Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije danas je na početku posjete Eparhiji dalmatinskoj služio Svetu arhijerejsku liturgiju u Sabornom hramu Uspenja Presvete Bogorodice u Šibeniku.

Patrijarhu Porfiriju sasluživali su episkopi dalmatinski Nikodim, niški Arsenije i osečko-poljski i baranjski Heruvim, kao i sveštenici i đakoni iz više episkopija, objavljeno je na sajtu Srpske pravoslavne crkve.

U svojoj propovedi, patrijarh Porfirije je istakao da je radostan zbog današnjeg sabranja u šibeničkom Sabornom hramu povodom najvažnijeg događaja u životu svakoga čoveka, odnosno zbog služenja Svete liturgije.


"Vera je ono što je osnov našega života. Kada imamo vere onda i naša logika drugačije misli i naše oči drugačije vide i srce naše drugačije ljubi. Kada imamo vere, onda je sve čudo u našem životu, onda se neprestano isceljujemo i mi i sve ono što imamo, i mi i naši bližnji", naglasio je patrijarh Porfirije.

On je istakao da ljubav Božja unapred prihvata sve i svakoga onakvim kakav on jeste i unapred svima prašta, unapred sve grli, sve uzima u svoje naručje.

"Da nam Bog da da pripadamo istinskoj i pravoj veri, da verujemo ispravno, da verujemo pravoslavno, ali da ta naša vera ne bude mrtva, jer je vera bez dela mrtva. Da bude delatna, da bude naš život i onda će zaista sve biti čudo u našem životu, a najpre činjenica da poznajemo Boga Kojega onda slavimo sa svima svetima i ovde i sada i u vekove vekova", poručio je patrijarh Porfirije.

Svetoj arhijerejskoj liturgiji prisustvovali su mnogobrojni vernici, od kojih su mnogi pristupili Božanskom Pričešću, istakli su iz SPC.


Liturgijom u Šibeniku počela je dvodnevna poseta patrijarha Porfirija Eparhiji dalmatinskoj povodom slave Bogoslovije Sveta tri jerarha u manastiru Krki.

U manastiru Krka danas će biti služena doksologija u čast patrijarha, nakon čega je predviđeno svečano večernje bogosluženje.

Njegova svetost će sutra, na dan Sveta tri jerarha, u manastiru Krka služiti Svetu arhijerejsku liturgiju.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR