Glas Javnosti

Nikad topliji februar iza nas: Istorijski topao

Društvo
Autor: Glas javnosti

Iako još od jeseni prošle godine u Srbiji meteorolozi beleže temperature iznad proseka, prošli mesec će definitivno ostati upamćen kao najtopliji februar u istoriji merenja!

Oboren rekord iz 1966. godine

Slobodan Sovilj, načelnik Nacionalnog centra za hidrometeorološki sistem, rane najave i upozorenja u RHMZ, potvrđuje da je februar 2024. zaista bio najtopliji u istoriji merenja. Podseća da je prethodni rekord ostvaren 1966. godine, kada je srednja februarska temperatura bila 9,1 stepen.

- Poslednjih 30 godina, srednja minimalna temperatura u Beogradu u februaru je bila 3,8 stepeni, a srednja maksimalna 7,8 stepeni. Ove godine je srednja maksimalna temperatura bila 15,9 stepeni. Došli smo do odstupanja od 8,1 stepen. Nama je svakoga dana bilo toplije za 8 stepeni nego što bi trebalo da bude ako pogledamo statističke podatke. To je izuzetno veliko odstupanje, veoma neuobičajeno. To je ekstremna pojava s obzirom da se često susrećemo da imamo jednu ili dve sedmice visoke temperature, nakon čega usledi zahlađenje, ali ipak odstupanje ne bude tako veliko kao sada – kaže Slobodan Sovilj.


Jutarnje temperature u rangu maksimalnih

Čak i tokom prethodne jeseni koja je bila najtoplija u istoriji merenja, odstupanja maksimalne temperature su bila do 5-6 stepeni. Zato je odstupanje od 8,1 stepen izuzetno veliko!

U RHMZ kažu da je srednja minimalna temperatura tokom ovog februara bila 7,4 stepena. To znači da su jutarnje najniže temperature bile u rangu maksimalnih temperatura koje su tipične za ovaj period godine.

U Beogradu od 9,4 do 21 stepena

- Tokom nijednog od 29 dana ovog februara maksimalna temperatura se nije spuštala ispod srednje referentne vrednosti od 7,8 stepeni. Ako pogledamo konkretno za Beograd, maksimalne temperature su bile od 9,4 stepena 2. februara do 21 stepen, koliko je izmereno 26. februara. Nijedno ozbiljnije zahlađenje nije registrovano tokom meseca – kaže Slobodan Sovilj.


Najtopliji gradovi u februaru 2024.

Dodaje da ipak Beograd nije stanica koja je imala rekordno izmerenu temperaturu. Najtoplije je bilo:

  • u Loznici, sa srednjom maksimalnom temperaturom 16,3 stepena
  • u Valjevu je izmereno 16,2 stepeni
  • u Kragujevcu 16,1 stepen
  • na Zlatiboru i Sjenici, gde su planinske stanice za merenje sa nadmorskim visinama oko 1.000 metara, srednja maksimalna temperatura bila je 10 stepeni.

- Samo jedan ledeni dan je zabeležen na Crnom Vrhu i samo četiri na Kopaoniku. Prethodni rekord je premašen u velikoj meri i po svim pokazateljima i parametrima je februar 2024. potpuno s pravom na prvom mestu najtoplijih – zaključuje Sovilj.


Glas javnosti/B06S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR