Glas Javnosti

MISTERIJA U KLINIČKOM CENTRU: Da li magnetna rezonanca radi?

Društvo
Autor: Glas javnosti

Magnet zbog kojeg je rušen tek izgrađen novi Klinički centar u Nišu, plaćen 1,6 miliona evra 2017. godine, sa garancijom kraćom nego za patike, ove godine je praktično više bio u kvaru nego što je služio pacijentima.

Da je prvobitni kvar na magnetnoj rezonanci popravljen početkom avgusta, rekli su iz niškog Kliničkog, ali ovaj aparat nije proradio, pa je UKC Niš čekao još 3 meseca oko 20 miliona dinara od Ministarstva zdravlja za zamenu rezervnog dela. Nakon dobijenog novca, tek početkom novembra su doneli odluku o novoj popravci, ali ne otkrivaju da li je završena. Nije poznato da li magnet u novoj zgradi KC-a posle skoro 6 meseci konačno radi.

Magnet zbog kojeg je rušen tek izgrađen novi Klinički centar u Nišu, plaćen 1,6 miliona evra 2017. godine, sa garancijom kraćom nego za patike, ove godine je praktično više bio u kvaru nego što je služio pacijentima.

Da li je konačno proradio i od kada ga pacijenti koriste - iz Univerzitetskog kliničkog centra nema odgovora već 10 dana.

Građani zato ostaju uskraćeni za informaciju - da li UKC Niš trenutno ima dva aparata za magnetnu rezonancu ili samo jedan, a ono što znaju je da su pre nekoliko meseci već platili skoro 4 miliona dinara zamenu gradijentnog pojačala, koji se pokvario 15. juna.

Međutim, to nije jedini novac koji su samo ove godine dali za popravku, jer je krajem oktobra UKC Niš ponovo raspisao pregovarački postupak, a u objašnjenju navode da nakon saniranja pomenutog kvara aparat ipak nije proradio.

Dana 03.08.2023. godine zamenjeno je gradijentno pojačalo (SSSA with FRU packing) na magnetnoj rezonanci "SIGNA PIONEER" 3T proizvođača GE. Međutim, prilikom puštanja aparata u rad pojavila se greska "Dynamic drive dioda je u kratkom spoju" i aparat nije proradio.

Nakon konsultacije servisera GE-a sa servisnom podrškom fabrike dobili smo obaveštenje (radni nalog broj 0708-23) kojim je konstatovano da je neophodna zamena Body Coil-a. Za otklanjanje kvara dostavljena je informativna ponuda br. 0708-23 od 07.03.2023. godine od firme GE Healthcare Technologies u iznosu od 19.776.000,00 dinara sa PDV-om - pišu u obrazloženju.

Dalje pišu da su 10. avgusta tražili da im se odobri novac za nabavku i zamenu ovog rezervnog dela, od Komisije za procenu prioriteta za nabavku opreme, investicije i investiciono održavanje zdravstvenih ustanova, pri Ministarstvu zdravlja.

Novac su čekali skoro 3 meseca, iako su i sami u zahtevu da im se odobri pregovarački postupak bez javnog poziva naveli da im je to neophodno, jer aparat u tom trenutku ne radi skoro 5 meseci, za popravku treba najmanje 6 radnih dana, kao i da "svaki dan korišćenja dijagnostike na magnetnoj rezonanci može uticati na spašavanje najmanje jednog ljudskog života".

Nakon više urgencija za hitno rešavanje zahteva, (dostavljenih 22.08, 29.08 i 19.09.2023. godine) Ministarstvo zdravlja dostavilo je dopis o odobrenju finansijskih sredstva u iznosu 19.776.000,00 dinara sa PDV-om za nabavku i zamenu rezervnog dela na Magnetnoj rezonanci "S|GNA PIONEER" 3T proizvođača GE Univerzitetskom kllničkom centru Niš dana 30.10.2023. godine - navode u obrazloženju.

Inače, ova jedna zamena rezervnog dela zvanično košta više nego sve prethodne popravke u prethodnih 6 godina - skoro 168.000 evra, naspram 156.000 evra koliko su najmanje koštale sve dosadašnje.

Odluku o dodeli ugovora firmi GE HealthCare d.o.o. Beograd doneli su 2. novembra, a dve nedelje kasnije novinari su ih pitali da li je rezervni deo zamenjen, odnosno da li je magnetna rezonanca konačno dostupna pacijentima i od kog datuma.

Ipak, dok se vlast u kampanji hvali medicinskim aparatima, neke i Vučić lično deli ili najavljuje gde će ih sve odneti, nadležni iz UKC Niš kriju da li onaj koji Nišlije već 6 godina imaju konačno mogu i da koriste.

Glas javnosti/Južne vesti

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR