Glas Javnosti

FRILENSERI BESNI, REŠENJA I DALJE STIŽU: Tražili smo objašnjenje od Poreske uprave 'Rečeno je da će OBUSTAVITI dok traju PREGOVORI'

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Nakon prividno uspešnih početnih pregovora između frilensera i Vlade Srbije, pojavilo se prvo odstupanje od dogovora postignutog tokom sastanka.

- Na jučerašnjem sastanku u centrali Poreske uprave tražili smo objašnjenje šta se dešava sa pojedinim poreskim upravama koje nisu stale sa slanjem poziva i rešenja frilenserima, iako nam je rečeno da će to da se obustavi dok traju pregovori - kaže Katarina Pavlović, pravnica Udruženja radnika na internetu.

Ona, zajedno sa još nekoliko predstavnika Udruženja, učestvuje u pregovorima sa državom o rešavanju problema oporezivanja ljudi koji na ovaj način ostvaruju prihode iz inostranstva.

Pregovori frilensera sa predstavnicima države, o rešavanju problema naplate poreza i doprinosa za ovu kategoriju radnika još traju. Ove nedelje Udruženje radnika na internetu ima nekoliko sastanaka u Poreskoj upravi, a krajem nedelje trebalo bi da, ponovo, za sto sednu zajedno sa premijerkom Anom Brnabić, ministrom finansija Sinišom Malim i direktorkom PURS Draganom Marković.

Na  sastanku, koji je trajao oko dva i po sata, osim o problemima u sprovođenju "primirja" dok traju pregovori, razgovaralo se i o konkretnim slučajevima frilensera.

Dogovor sa Vladom Srbije

- Prošli smo kroz konkretne slučajeve i naveli zašto ti porezi i doprinosi nisu naplativi - navodi ona.

- Udruženje radnika na internetu traži od Poreske uprave da se o ovom privremenom prekidu sa slanjem poziva, zapisnika, rešenja, javno izjasni na svom sajtu. Jer, informaciju da će doći do privremene obustave ovih postupaka frilenseri nisu dobili na prošlonedeljnom sastanku u Vladi Srbije, već tek posle njega. Kasnije su poreske uprave na lokalu dobile obaveštenja da se pokrenuti postupci kontrole frilensera obustavljaju "do daljeg" - kaže Danijela Ilić Krasić.

Poreska i prvi problemi frilensera

Frilenseri od oktobra 2020, kada su se pobunili zbog visokih nameta koje im je Poreska uprava rešenjima odredila i koji sa kamatama, kako kažu, dostižu i 80 odsto onoga što su zaradili tokom pet godina, ističu da žele da plaćaju porez, ali "fer i pravedan" i po zakonu koji prepoznaje ovaj način rada.

Tokom protesta održanog 16. januara Udruženju radnika na internetu stigao je poziv za pregovore iz kabineta premijerke Ane Brnabić, koji su ubrzo potom i usledili. Ministar finansija, Siniša Mali u četvrtak je rekao da razgovori države i frilensera protiču u "dobrom duhu" i da se nada da će se doći do konkretnog dogovora.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR