Glas Javnosti

Ugostitelji i saloni venčanica uputili APEL ZA POMOĆ DRŽAVI: 'Pomozite nam bar RAČUNE DA PLATIMO'!

Društvo
Autor: Glas javnosti

Usled krize sa korona virusom pojedine profesije su dovedene do ivice egzistencije. U tu grupu spadaju ugostitelji, vlasnici klubova, ivent centara, ali i mali preduzetnici kao što su saloni venčanica.

Nezadovoljni svojim statusom uputili su apel državi za pomoć.

Predstavnici profesija kojima je već godinu dana onemogućen rad danas su na konferenciji za medije ukazali da je egzistencija stotine hiljada porodica dovedena u pitanje i zatražili finansijsku pomoć države.

Kažu da bi ako dobiju pomoć barem mogli da izmire obaveze prema državi i plate račune, koji stižu iako ne rade.

Oni su najavili su da će u suprotnom 12. aprila, u 16.30 časova, održati protest ispred Vlade Srbije kako bi ukazali na težak položaj u kome su se našli zbog pandemije.

Predstavnik Udruženja noćnih barova i klubova Miša Relić je  istakao da se od države ne traži pomoć kako bi stekli profit, već da bi mogli da izmire obaveze prema njoj, te bi se velika većina tog novca opet vratila državi.

Predstavnik ivent industrije, Boško Bubanja, kaže da zaposleni u ovom sektoru 13 meseci nemaju nikakvih prihoda, kao i da se često dešava da su čitave porodice uključene u ove poslove.

Naveo je da je, kako je rekao, 35.000 svadbi “na čekanju” i predložio da se ivent centri stave u istu kategoriju kao i kafići i restorani i da rade kao i oni, uz primenu propisanih epidemioloških mera.

-Mi ne želimo da protestujemo. Možda bi rešenje bilo da se uvede moratorijum na naša plaćanja, pa da razmislimo o odustajanju od protesta - rekao je Bubanja.

Ne rade ni oni formalno nezatvoreni

Iako kafići i restorani povremeno rade, to je malo, kaže Dario Prpić i dodaje da je zaposlenima u ovom sektoru od kada je pandemija počela zapravo uskraćeno oko 70 odsto radnog vremena.

Zaposlenima u salonu venčanica niko nije zabranjivao rad, ali budući da svadbi skoro i nije bilo praktično nisu mogli da rade.

Predstavnica Udruženja salona venčanica Violeta Šoć je navela da njena branša ne radi od novembra 2019, kada je završena sezona za tu godinu.

-Onda se nadovezala pandemija i prema računici koju smo pravili, nama je promet opao za oko 85 odsto - rekla je ona.

Dodala je da je ogromna većina zaposlenih, a čine ih uglavnom  žene, otpušteno i da su na radnim mestima ostale samo trudnice i porodilje kojima poslodavci nisu smeli da daju otkaz.

(Glas javnosti/24sedam)


 
 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR