Glas Javnosti

TROTINETI OPASNI ZA PEŠAKE, ALI I ZA VOZAČE: Zakona o njima još nema, NOVI MODELI RAZVIJAJU BRZINU I DO 100 KM NA SAT!

Društvo
Autor: Glas javnosti

Zakon trotinete kao prevozno sredstvo ne vidi i oni se kako nezvanično saznajemo tretiraju kao pešaci u saobraćaju.

Pred nama je proleće i lepo vreme, a samim tim na ulicama ćemo imati više motociklista, biciklista ali i onih koji voze trotinete. 

Međutim, malo je vreovatno da će bilo koji pešak moći da razvije brzinu kretanja od 30 pa i 100 kilometara na sat koliko trotinet može da ide. S toga pre nego se popnete na trotinet i krenete nekud imajte na umu da možete ozbiljno da se povredite ali i da naneste ozbiljne povrede drugima.

 Damir Okanović iz Direkcije za bezbednost saobraćaja za Kurir kaže da su bezbednosni problemi u vezi sa trotinetima prilično ozbiljni, kako za same vozače trotineta tako i za pešake.

 

- Kada se trotineti kreću trotoarom postoji rizik od sudara sa pešakom, pre svega zbog toga što pešaci ne očekuju da se neko kreće trotoarom znatno većom brzinom od brzine pešaka, pri tom veoma nečujno. Takođe pešaci prilikom izlaska iz zgrade ili lokala na trotoar ne proveravaju da li se trotoarom kreće trotinet, jer trotinetima nije mesto na trotoaru, pa je i zbog toga kretanje trotineta trotoarom veoma nepoželjno. Sa druge strane kada se trotineti kreću kolovozom rizikuju pad jer su mali točkovi trotineta prilično nestabilni na neravnom kolovozu, što je naročito opasno jer već sada na tržištu mogu da se legalno kupe trotineti koji razvijaju brzinu od 100 kilometara na sat - rekao je Okanović.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR 


AKTUELNE VESTI S MREŽAHOROSKOP