Glas Javnosti

SVE VIŠE ZLOUPOTREBA BOLOVANJA ZBOG KORONE: Radnici zbog PSIHIČKIH PROBLEMA i po nekoliko meseci NE DOLAZE NA POSAO!?

Društvo
Autor: Glas javnosti

Tokom pandemije korona virusa broj onih koji je otvarao bolovanje i išao na privremeno odsustvo sa rada porastao je za 20 procenata. Zbog toga su poslodavci počeli da sumnjaju u opravdanost ovakvih odsustvovanja radnika. Veliki broj njih je bolovanje otvarao zbog psihičkih problema. Kao najčešći izgovor navodio se strah od zaraze koronom prilikom odlaska na posao.

Vesnom Latinović iz Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje rešila je neke od nedoumica koje imaju obe strane gostujući u jutarnjem programu TV Prva.

Ona je objasnila da postoje načini da se utvrdi da li je bolovanje pravo ili lažno, odnosno da li zaista postoji psihološki problem kod zaposlenog. 

-Takvi radnici se upućuju na specijalističke preglede lekara, koji su tu da utvrde da li je potrebno dodatno lečenje, koje najćešće traje dva, tri meseca. U tom periodu radnici mogu biti na bolovanju - pojasnila je ona. 

Kada radnik otvori bolovanje prvih mesec dana ono ide na teret poslodavca, odnosno poslodavac je dužan da mu isplati zaradu u iznosu 100 posto plate.

-Ukoliko radnik produži bolovanje, od drugog meseca isplata bolovanja prelazi na teret države. Tada ono iznosi 60 procenata plate- rekla je Vesna Latinović.

Još neka od pitanja koja muče i poslodavce i zaposlene tiču se toga ko, pod kojim uslovima, u kom slučaju i u kolikom trajanju utvrđuje privremenu sprečenost za rad zaposlenog?

Među gorućim pitanjima su i da li poslodavac ima pravo da neposredno kontaktaktira izabranog lekara, drugi stručno-medicinski organ ili zdravstvenu ustanovu radi provere privremene sprečenosti za rad Vašeg zaposlenog?

Za ovakva pitanja zakon ima već gotova rešenja.

Zakon predvideo prava poslodavca da, ukoliko posumnja u opravdanost razloga za odsustvovanje sa rada, podnese zahtev nadležnom zdravstvenom organu radi utvrđivanja zdravstvene sposobnosti zaposlenog. Poslodavac može da podnese pisani zahtev neposredno zdravstvenoj ustanovi, tj izabranom lekaru zaposlenog, kao i filijali Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO, ako je sprečenost za rad cenila lekarska komisija.

Kontrolu korišćenja bolovanja poslodavac može da obavlja i formirane komisije za ovu namenu.

Ukoliko se utvrdi da je zaposleni zloupotrebio bolovanje, može mu se otkazati ugovor o radu. Sa druge strane, poslodavac ne može otkazati ugovor o radu zaposlenom zbog korišćenja bolovanja.

Osim toga, postavljeno i pitanje radnika koji su prijavljeni na određeno vreme. Kao čest primer navodi se da radnici koji su u ovom statusu lakše dobijaju otkaze ukoliko odu na bolovanje, tako što im se jednostavno ne produži ugovor.

Vesna Latinović kaže da je to zakonski opravdano, ma koliko to delovalo nepravedno.

-Poslodavac ima pravo da radniku ne produži ugovor, on može reći da je u vremenu trajanja bolovanja, prestala potreba za tim radnim mestom. U tim slučajevima radnik mora da potraži novo zaposlenje - navodi ona.

Takođe, trudnice su često bile u fokusu priče kada su otakazi nakon završetka bolovanja u pitanju.

-Trudnice su zaštićena kategorija. One imaju pravo na bolovanje i novčanu naknadu, ne samo za vreme trajanja trudnoće, već i do kraja porodiljskog odsustva - naglasila je Lalinović.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR