Glas Javnosti

STRANA FIRMA – RUDNIK ILI ZLATNA KOKA: Da li je med i mleko raditi u Američkoj kompaniji (VIDEO)

Društvo
Autor: Glas javnosti

Predivna kancelarija opremljena najsavremenijom opremom. Kuhinja sa ogromnim, do vrha napunjenim frižiderom. Sedite zavaljeni u udobnu stolicu iz koje radite dok vam svakog meseca na račun u banci stiže poprilično velika plata.

To je prva slika koja nam je pred očima kada čujemo da neko radi u inostranoj firmi. Ali da li je sve tako baš sjajno i bajno ili je rad u stranoj kompaniji zapravo pakao i rudarski posao procenite sami. 

-Da bi ste nešto dobili morate nešto za uzvrat i da date. Rad u inostranoj kompaniji podrazumeva da morate da imate određene veštine za koje bi vas neka kompanija platila – ističe Dragana Đokić koja već 20 godina radi u inostranim firmama.

Prema njenim rečima, nije sve tako bajno i sjajno i nije sve med i mleko.

-Određene međunarodne kompanije podrazumevaju da rad kod njih može da postane i rad u rudniku, a ne zlatna koka kako se to nama čini u prvom momentu. Glavni benefit je pre svega plata koja je u svakom slučaju koja god da je inostrana firma u pitanju veća i sigurnija i na vreme se prima, što nije slučaj sa našim kompanijama – kaže Đokić.

S druge strane, kako ona ističe, mnoge kompanije ne poštuju lokalni zakon u smislu radnog vremena.

-U mnogim stranim kompanijama radi se više nego u našim. Propisano radno vreme u Srbiji je osam časova, u stranim kompanijama može biti i do devet ili 10 sati. Radno vreme mora da prati lokalno vreme kompanije iz koje ona potiče, tu je prvenstveno problem sa Američkim kompanijama gde je razlika u vremenu od šest do sedam sati, tako da je u Srbiji taj rad na noćnom nivou što dodatno otežava stvari. Naravno da ste za to dodatno nagrađeni, ali sad je pitanje benefita: na jednoj strani se nešto dobija, na drugoj se nešto gubi – zaključuje naša sagovornica.

Naš drugi sagovornik Milutin Popović Don zaposlen u Američkoj kompaniji kaže da sve zavisi od toga kako se čovek snađe.

-Da li je med i mleko raditi u Američkoj kompaniji - jednostavno je kao svegde: može da bude problema, može da bude lako, zavisi od čoveka i kako se snađe. Prošla kompanija u kojoj sam radio, radio sam u tri smene. Trenutno radim jednu smenu. Za neke je to možda lako, moja smena je od 13 – 22 časa, a nekome to možda smeta, jer gubi pola dana. Ima još par pluseva: plata naravno, početna je 400 dolara – otkriva Popović.

Prema njegovim rečima prednost zaposlenja u inostranoj firmi jeste i mogućnost brzog napredovanja.

- To može da bude već između dva do četiri meseca što je kod nas naučna fantastika. Ali glavna stvar u stranoj firmi je ta što moraš perfektno da znaš jezik – kaže Popović i dodaje da je posao dispečera kojim se on bavi, kao i mnoge strane kompanije kod nas, nije za svakoga.

. Ovaj posao je vrlo stresan, konfuzan, i moraš da prođeš kroz jedan dug period da bi postao dispečer – kaže Popović i dodaje da mu stečeno iskustvo u stranoj kompaniji ne znači mnogo za domaće tržište.

-Kada bih prešao u neku lokalnu kompaniju bio bih običan radnik – zaključuje Popović.

S druge strane, Mihajlo Marinković koji je zaposlen takođe u stranoj dispečerskoj kompaniji smatra da nije sve baš tako ružičasto.

-U svakom slučaju mislim da je ovo jedan naporan posao koji iziskuje mnogo vremena i napornog rada po jedniom neprikladnom vremenu koje nije normalno za naše uslove, samim tim što se radi od 14 -23.00. Možda su ovde uslovi bolji nego u nekim našim firmama, ali nije lako i mislim da svako može da pokuša pa da vidi da li je rad u stranoj firmi med i mleko ili užareni krompiri u vatri – zaključuje Marinković.

(Glas javnosti) 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR