Glas Javnosti

POSLE NEUSPELOG UVOĐENJA KOVID PASOŠA: I Srbija spremila digitalne sertifikate o vakcinaciji

Društvo
Autor: Glas javnosti

Posle jučerašnje informacije da su pojedine zemlje spremile digitalne sertifikate o vakcinaciji i Srbija je već spremna da uvede iste.

Digitalni sertifikat o vakcinaciji kako se navodi trebalo bi da  omogućiti lakše kretanje i putovanje van zemlje.

Kako se uvođenje kovid pasoša pokazalo kao loša ideja sada se pribegava digitalnim sertifikatima o vakcinaciji.

I Tatjana Matić ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija je gostujući RTS-u naglasila da digitalni sertifikat nije kovid pasoš.

-To je druga vrsta isprave. EU se povukla iz toga, jer je on sadržao i broj pasoša, neke podatke kojima nije bilo mesto da se tu nađu. Digitalni sertifikat govori kada ste vakcinisani ili ste preležali ili ste uradili pi-si-ar test i negativni ste, navela je Matić.Prema rečima Matićeve sa grčkim Ministarstvom turizma pregovara o međusobnom priznanju digitalnih sertifikata o vakcinaciji.

Kako je dodala, EU će za nedelju dana dati precizniju informaciju u vezi sa izgledom i načinom izdavanja sertifikata.

-To će morati da se implementira kroz zdravstveni sistem koji daje potvrdu o vakcinaciji, da li je preležana bolest, mora biti uvezan u sistem, naglasila je Matić.

Srbija je, kako je navela, pripremila digitalne sertifikate, a mnoge zemlje su zainteresovane za pregovore, među kojima Grčka, Izrael, Slovenija.Jedna od opcija je, kako je dodala, da digitalni sertifikat postoji u obliku aplikacije za mobilni telefon, a moraju se proći provere i autentifikacije.

-Mislim da je jako važno za naše građane da shvate da je ključ slobodnog kretanja i putovanja masovna i brza vakcinacija. Činjenica da je Srbija u Evropi u vrhu po vakcinaciji, daje nam ulogu i poziciju koja omogućava da pregovaramo oko uslova putovanja, ali to nije dovoljno, masovna vakcinacija se mora nastaviti, poručila je Matić.

Matić je podvukla da će se, ako Srbija bude stavljena na crvenu listu i ne bude imala dobru epidemijsku situaciju, dovesti u pitanje sve ono oko čega se pregovara.

Ministarka turizma istakla je da će u Tursku moći da se putuje i bez pi-si-ar testa.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR