Glas Javnosti

POSKUPLJUJE SVE, PA I ADVOKATI: Evo KOLIKO će iznositi NAJNIŽA advokatska tarifa

Društvo
Autor: Glas javnosti

Advokatska komora Srbije je donela odluku u kojoj je navedeno da će najniža advokatska tarifa u parničnim sporovima male vrednosti, ubuduće iznositi 9.000 umesto dosadašnih 6.000 dinara.

Odluka će stupiti na snagu od 22. aprila 2021. godine, navodi se.

Prema ovoj odluci ''menja se tarifni broj 13, tako što se iz tarifnika briše nagrada za vrednost spora do 15.000 poena, a utvrđuje se da je najniža nagrada sada utvrđena u visini kao za sporove čija je vrednost 25.000 poena i ova nagrada iznosi 300 poena", pise u odluci.

Preostali deo Tarifa i nagrada se ne menja.

Vrednost poena iznosi 30 dinara, a preračunato u nominalni iznos visine nagrade znači da je sada iznos najniže nagrade prema tarifnom broju 13 Tarife o nagrada i naknadama troškova za rad advokata 9.000 dinara.

To takođe znači da će sporovi male vrednosti od sada biti oni do 750.000 dinara, umesto dosadašnjih 450.000, a nagrada za podnetu tužbu 9.000 dinara.

Održano suđenje sa pristupom advokata u trajanju do sat vremena, koštaće 10.500 dinara, a svaki dodatni sat još 1.500 dinara.

Upravni odbor AKS doneo je ovu Odluku o izmeni tarifnog broja 13 Tarife o nagradama i naknadama troškova za rad advokata na sednici 10. aprila, pošto visina nagrade nije menjana u parničnim sporovima od 2012, a uslovi poslovanja od tada do 2021. su se izmenili, ukazuje Komora u informaciji na sajtu.

Tabelarni pregled Tarifnog broja 13 objavljen je na sajtu komore.

Sporovi male vrednosti su oni koji se odnose na naknade manje štete ili naknade pretrpljenih duševnih bolova i straha usled nanošenja lakših telesnih povreda.

Tu spadaju i tužbe za poništaj ugovora sa bankama u delu troškova obrade kredita, tužbe zbog naplate većeg iznosa naplate vrtića i drugi sporovi koji se trenutno u Srbiji vode u velikom broju.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR