Glas Javnosti

NOVINARKA OBJAVILA POTRESNU ISPOVEST IZ GAK 'NARODNI FRONT': 'I dalje osećam sramotu i nemoć kada se setim pojedinih scena', OGLASILI SE IZ KLINIKE!

Društvo
Autor: Glas Javnosti

Mina Smiljanić, naša blogerka i novinarka, na društvenim mrežama je podelila svoju ispovest o akušerskom nasilju koje je doživela na porođaju u GAK „Narodni front“.

Ona u svojoj ispovesti opisala užasne komentare koje je sve vreme slušala od anesteziologa dr Tomislava Krajinovića, ali kako je to uticalo na nju tokom boravka u ovoj klinici.

Takođe, navela je da je ćutala jer se plašila da će je nazvati razmaženom jer ruši ugled čuvenog anesteziologa, dr Krajinovića, koji joj je pre i tokom porođaja upućivao užasne komentare, nazivao je pogrdnim imenima i vređao je, kako je navela u Instagram objavi.

Njenu ispovest prenosimo u celosti:

-Nisam se uključivala niti oglašavala do sada na temu seksualnog nasilja, niti drugih odgovornih tema, jer ni sama nisam bila spremna. Nisam mogla da se borim za druge žene, kada nisam imala snage ni da se za sebe izborim. Zato što sam doživela trenutke slabosti, kakve nisam mogla da zamislim da ću doživeti – zato mogu da razumem sve žrtve nasilja, i da razumem da one prosto nisu bile spremne niti dovoljno zalečene da bi o svojim traumama govorile glasno. Na vreme.

Ne, ja nisam bila žrtva seksualnog nasilja, ali sam bila žrtva akušerskog nasilja – o čemu se takođe govorilo mnogo u periodu dok sam se ja lečila od trauma svog porođaja. Prošla su tri meseca, dete mi je značajno poraslo, meni su se fizički bolovi sanirali, ali i dalje osećam sramotu i nemoć kada se setim pojedinih scena sa svog sedmočasovnog porođaja.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Mina Smiljanić (@mina_fu)

Neki će reći da sam razmažena, da bi trebalo da me bude sramota što se žalim a rodila sam zdravo dete, da sam neodgovorna jer unosim strah budućim majkama… I to su neki od razloga zbog kojih sam stisla zube i prećutala. Ali prava istina je da sam toliko puta želela da vrištim, da sam danima plakala pod tušem i da mi dođe da odem do Narodnog fronta i dr Krajinoviću, cenjenom anesteziologu kažem – svaka čast, i da ga pitam – da li se oseća moćno kada vređa i ponižava ranjive i bespomoćne trudnice u porođajnim boksovima?

Prva stvar koju mi je rekao, na moje dobar dan, jeste – “Ma vi novinarke se prodajete za 50 eura. Ova moja struka ne radi na vašu i još dve /advokate jer su ološ..”, i ne mogu da se setim koga je još pomenuo…

Vidno sam bila u šoku. Na moje pokušaje da njegove izjave shvatim kao šalu, on je dodavao da sam debelguza, da sam nesposobna jer ne mogu sopstveno dupe da pomerim. U trenutku kada se jedna devojka pored mene porodila, a ja i dalje čekala da porođaj krene, on mi je dobacio – “Ti i dalje ništa!? Pa je l sam ti rekao da si nesposobna..?”

Da još pomenem da me je poprilično snažno udario u leđa i desno rame, kako bi mi objasnio kako da se namestim da mi ubo iglu u sred kičme. To su fragmenti kojih se sećam, jer sam u potpunom strahu bila, prestrašena za život svog deteta, zbunjena i oduzeta, prvi put zatečena u takvoj situaciji.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Mina Smiljanić (@mina_fu)

Mislila bih da sam konstruisala situaciju, da sam preuveličala… Mislila bih to da nisam zatekla na otpustu devojku sa kreveta do mene, koja me je zabrinuto pogledala i pitala da li sam preživela porođaj – misleći naravno na tretman anesteziologa.

Ceo porođaj sam govorila sebi – “Ne dozvoli da ti pokvari ovaj dan! Budi smirena! Pusti isfrustriranog čoveka… ovaj dan je najvažniji u tvom životu!” I tako zamišljena ga nisam više ni slušala dok mi je ubrizgavao epidural, sve dok nije viknuo u jednom trenutku ne bi li mi skrenuo pažnju. Tada sam mu rekla da sam odlutala jer i nije baš ljubazan. Uvredio se silno. Kasnije sam mu rekla da nisam imala nameru da ga uvredim, a on mi je iz sve snage, onako sočno rekao – ĐUUUBRE JEDNO. Tako da, biće da nisam umislila.

Sada sam sasvim kul. Svašta smo mi u stanju da zatrpamo i prećutimo. Ali prvih nedelja osećala sam se prljavo. Bilo me je sramota što sam ćutala, što sam dozvolila da me vređa, držala sam monologe u kupatilu, krojila rečenice koje bih mu rekla. A nisam. Jer pobogu on je najveći stručnjak. Anesteziolozi su kao beli medvedi, budi srećna što si ga dobila… i tako dalje. Što bi se reklo – može mu se.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Mina Smiljanić (@mina_fu)

E pa, zato mi žene ćutimo. Jer posle ispadnemo mi krive. Mi smo izazvale. Mi smo zaslužile. Mi smo umislile. A njima se može. Oni su veličine. Možeš misliti.

Saosećam sa svim ženama koje su proživele nasilje bilo koje vrste. A ne mogu ni da zamislim koju sramotu osećaju žrtve seksualnog nasilja, kada je mene ovoliko povredio jedan ogorčeni anesteziolog.

Kada god budete spremne. Recite. Jer brate, ne sme da im se može- napisala je Mina Smiljanić.

Odgovor je stigao i iz GAK „Narodni front“.

-Klinika nije dobila nikakvu zvaničnu prijavu od pacijentkinje na rad Tome Krajinovića. Ako se to bude desilo, Klinika će sprovesti čitav postupak u skladu sa zakonom, uključujući utvrđivanje odgovornosti i sankcionisanje određenog ponašanja. Mi kao kuća, iako nam je jako krivo kada neko najlepši dan u životu, odnosno rađanje svog deteta doživi kao traumu, ne možemo da postupamo prema navodima iz novina- rekli su za Mondo.

Dodali su i da će uraditi sve u skladu sa zakonskom procedurom, ako i kada budu dobili zvaničnu prijavu na rad pomenutog lekara.

-Do sada se niko nije žalio na rad dr Krajinovića pismenim putem. Mi nemamo prijave na rad pomenutog lekara u pismenoj formi koja je zakonski osnov za bilo kakvo reagovanje. Nismo u stanju da spekulišemo da li su pacijenti zadovoljni ili nisu zadovoljni njegovim radom i ne možemo da se oslanjamo na komentare na društvenim mrežama. Jedino što kao institucija možemo da kažemo jeste da nam je krivo što je pacijentkinja sa takvim osećanjem napustila našu kuću koja se zaista maksimalno trudi da svakom pacijentu pruži vrhunsku uslugu. Nemojte da zbog potencijalnog dela jednog pojedinca trpi ovakva ustanov- zaključili su oni.

(Glas javnosti)

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR