Glas Javnosti

"MI NEMAMO SVOJ NACIONALNI NARATIV, ALI IMAMO KOSOVO"! Patrijarh Porfirije objavio snažnu poruku (FOTO)

Društvo
Autor: Glas javnosti

Patrijarh Porfirije objavio je na svom Instagram profilu poruku posvećenu Kosovu. „Kosovo je naš narativ. Mit je jedno, a zavet je drugo“, napisao je patrijarh uz fotografiju Pećke patrijaršije.

- Danas Kosovo ima ultimativno značenje; značenje magneta koji nas vezuje. Mi nemamo svoj nacionalni narativ, ali imamo Kosovo. Kosovo je naš narativ. Mit je jedno, a zavet je drugo. Mit može da bude pobednički, ili gubitnički, jer on pripada imaginaciji. Mit je nešto što može biti pogodno za političku upotrebu. Zavet je nešto mnogo dublje jer pripada duhovnosti. Kosovski zavet je izraz Novog Zaveta, a u središtu Novog Zaveta stoji svetost. Sveti Sava je svetost usadio u Kosovo u temelje našeg nacionalnog bića - objavio je patrijarh.

Partrijarh Srpski Porfirije ranije je rekao da ljudi koji Srpsku pravoslavnu crkvu optužuju da se bavi politikom i sami znaju da to nije istina.

- Crkva je saborna, ona je organizam koji ne samo da ima mesta za sve nego je po svojoj prirodi organizam koji grli svakog čoveka, i naročito onoga koji ima nešto protiv nje. Dakle, nemamo mi tu šta da odgovorimo, mi znamo da to nije istina - rekao je on.

(Glas javnosti)
 
 
 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR