Glas Javnosti

KORONA U VRTIĆIMA?! Nije isto kad oboli dete ili vaspitač, samo u ovom slučaju se zatvara objekat na dve nedelje

Društvo
Autor: Glas javnosti

Prethodnih dana najviše se priča o procedurama za škole i kako se odvija nastava ukoliko se virusom korona zarazi neko od učenika ili nastavnika. Malo se govori, šta se dešava sa vrtićima ukoliko se u nekoj grupi pojavi dete kod koga je potvrđen virus korona ili je virus potvrđen kod vaspitačice.

U Sekretarijatu za obrazovanje i dečju zaštitu kažu da se od početka epidemije u predškolskim ustanovama primenjuju sve epidemiloške mere zaštite i sprečavanja širenja virusa, da su procedure jasne i da se po njima postupa bez izuzetka.

"Kada se potvrdi zaraza kod deteta koje boravi u kolektivu, predškolska ustanova se odmah obraća Gradskom zavodu za javno zdravlje koji odmah daje mišljenje i nalaže mere i Zavodu za biocide koji u najkraćem roku dezinfikuje vrtić. Zavod za javno zdravlje izriče meru da grupa u kojoj je boravilo zaraženo dete ide u izolaciju, odnosno deca iz te grupe ne dolaze u vrtić 14 dana", rečeno je za Euronews Srbija u Sekretarijatu.

 

Navode da u slučaju zaražavanja zaposlenih u vrtićima nije nužna izolacija i dece budući da zaposleni nose maske.

Mere koje su na snazi
Podsećaju da su u beogradskim vrtićima na snazi sledeće: visok nivo održavanja higijene, česte dezinfekcije, često pranje ruku, zabranjen ulazak u objekte svima osim zaposlenima i deci u pratnji jednog roditelja, nošenje maski za zaposlene i roditelje koje dovode decu, merenje temperature na ulazu.

"Striktno pridržavanje ovih mera do sada je dalo dobre rezultate, odnosno, nijedan slučaj zaraze nije izmakao kontroli, pa su vrtići ostali otvoreni sve vreme trajanja epidemije (osim za vreme dvomesečnog vanrednog stanja). Da bi tako ostalo potrebna je odgovornost svih, poštovanje mera i svest o važnosti što masovnije vakcinacije kako bismo se izborili sa virusom", zaključili su u Sekretarijatu.

 

Procedura u školama
Ukoliko se u jednom odeljenju sa 16 ili manje učenika, pojavi troje zaraženih đaka celo odeljenje prelazi na treći, onlajn model nastave u trajanju od 10 dana. 

Ukoliko se radi o odeljenjima sa 17 i više učenika, nakon pojave dva slučaja, odeljenje se deli na dve grupe i nastavlja rad po drugom, kombinovanom modelu nastave - dan u školi, dan od kuće.

Na grupe se potom primenjuje postupak za odeljenja sa 16 i manje učenika, odnosno nakon pojave nova tri obolela učenika u grupi prelazi se na treći model u trajanju od 10 dana se nalaže samo za tu grupu.

(Glas javnosti/Euronews.rs)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR