Glas Javnosti

JOANIKIJE NIJE DEFINITIVNI KANDIDAT DA NASLEDI AMFILOHIJA: U trci za mesto mitropolita crnogorsko-primorskog i OVAJ VLADIKA!

Društvo
Autor: Glas javnosti

Izbor novog mitropolita crnogorsko primorskog biće ključno pitanje Svetog arhijerejskog sabora Srpske pravoslavne crkve, čiji glavni deo počinje danas u Hramu Svetog Save u Beogradu.

Iako se očekivalo da će izbor vladike Joanikija na to mesto biti neupitan, jedna struja u SPC na mesto pokojnog vladike Amfilohija vidi i episkopa kruševačkog Davida Perovića, saznaje Nova.

Svetom arhijerejskom liturgijom u Svetosavskom hramu na Vračaru juče je na praznik svetih Ćirila i Metodija, koji se na državnom nivou obeležava kao Dan slovenske pismenosti i kulture, u Beogradu počelo prolećno zasedanje Svetog arhijerejskog sabora. Prvi Sabor kojim presedava novi patrijarh Porfirije biće ujedno i prvi pravi izazov za novog poglavara SPC i ogledaće se u izboru tri važna personalna rešenja: izbor za novog episkopa zagrebačko- ljubljanskog, episkopa valjevskog i pomenuta i mitropolita crnogorsko-primorskog.

instagram

Vladika Joanikije viđen je za predvodnika vernika SPC u Crnoj Gori i njegov izbor, bar nezvanično, nije se dovodio u pitanje – marak donedavno.

Na to mesto Joanikija preporučju brojne okolnosti – bliska saradnja sa pokojnim mitropolitom Amfilohijem, visok ugled koji uživa među vernicima u Crnoj Gori, a naročito njegova aktivna uloga u prošlogošnjim litijama protiv Zakona o slobodi veroispovesti.

Ipak, želja dela SPC je da mestu mitropolita crnoogrsko primorskog vide vladiku kruševačkog.

-Takva odluka bila bi svojevrsni presedan. Praktično se nikada nije desilo da crnogorskim vernicima vladika bude „nametnut“ spolja: obično se radi o velikodostojniku koji je služio u Crnoj Gori, ima crnogorsko poreklo i duboku povezanost sa tamošnjim narodom. To odgovara profilu Joanikija, ne Davida. Takođe, teško je prenebregnuti ulogu koju Joanikije ima u rešavanju tenzija na relaciji država- crkva u Crnoj Gori, a koje su i bile povod masovnih protesta – kaže izvor pomenutog portala iz Patrijaršije.

Osim pitanja novog mitropolita i izbor druga episkopa su komplikovana na svoj način. Podsećamo, pozicija episkopa valjevskog ostala je upražnjena nakon smrti vladike Milutina koji je preminuo u martu prošle godine od posledica koronavirusa, a na njegovo mesto, kao favorit vladike Irineja Bulovića, pretenduje vikar episkopa bačkog, Isahija Rogić, dok se kao manje realna opcija navodi da bi novi episkop valjevski mogao da bude vikar pokojnog patrijarha Irineja, Stefan Šarić.

S druge strane, kao potencijalni naslednici Porfirija na mestu mitropolita zagrebačko-ljubaljanskog navode se vladika braničevski Ignatije Midić, episkop pakračko-slavonski Jovan Ćulibrk, kao i vladika zvorničko-tuzlanski Fotije Sladojević.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR