Glas Javnosti

ISTEKAO DESETOGODIŠNJI UGOVOR ZA BUS PLUS: Sistem ostaje u gradskom prevozu DO OVOG DATUMA!

Društvo
Autor: Glas javnosti

Grad Beograd je sa firmom "Apeks solušn" imao desetogodišnji ugovor za Bus Plus koji je istekao u septembru ove godine, međutim ovaj sistem ostaje u gredskom prevozu. Firma "Apeks solušn" je inače napravila sistem za naplatu karata i upravljanje vozilima u javnom prevozu.

-Ugovor za uspostavljanje i obezbeđenje funkcionisanja Sistema za naplatu karata i upravljanje vozilima u javnom prevozu u Beogradu produžen je zbog epidemiološke situacije izazvane epidemijom zarazne bolesti kovid 19, do 31. decembra 2020. godine, odnosno do završetka procesa izbora novog partnera u skladu sa zakonom- saopšteno je danas iz Sekretarijata za javni prevoz.
Kako se navodi u saopštenju, korisnici javnog linijskog prevoza u Beogradu nastavljaju da koriste prevoznu uslugu pod istim uslovima kao i do sada.

-To znači da mogu da koriste dosadašnje personalizovane i nepersonalizovane kartice koje mogu, kao i do sada, dopuniti na maloprodajnim objektima i validirati u vozilima- saopšteno je iz Sekretarijata za javni prevoz.

Podsetimo, Busplus sistem je stupio na snagu 1. februara 2012. godine, ali je veoma interesantno da, prema tenderskoj dokumentaciji, ugovor ističe već u septembru 2020. pošto je desetogodišnja saradnja Grada Beograda i konzorcijuma na čijem se čelu nalazi firma „Apeks“, ozvaničena u septembru 2010, a u međuvremenu je osvežena sa čak šest aneksa, od kojih je poslednji parafiran u septembru 2015.

Privatni partner je uložio opremu i softver vredne 12,15 miliona evra bez PDV-a, a zauzvrat je dobio pravo da, na osnovu ugovora, svakog meseca inkasira 8,53 odsto prihoda od prodatih karata.

Po slovu ugovora, Grad Beograd je 2016. mogao da raskine ugovor i otkupi sistem za 5,6 miliona evra, 2017. za 4,6 miliona, 2018. za 2,4 miliona, a u 2019. koja je osma godina eksploatacije sistema za „samo“ milion evra. I to bi sigurno bilo učinjeno da je postojalo iole kvalitetno alternativno rešenje.

(Glas javnosti/Blic)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR