Glas Javnosti

EKSPERT ZA DEPONIJE: POŽAR U VINČI IZAZVAN NAMERNO da se napravi mesto ZA NOVO ĐUBRE!

Društvo
Autor: Glas javnosti

Kao stanovnik Kaluđerice u blizini deponije Vinča suočena sam, sa još 100.000 stanovnika, sa enormnim zagađenjima u vazduhu, pojavom dima, prašine i neprijatnih mirisa i naročito uplašena od uticaja metana koji je gas bez boje, mirisa i ukusa, ali veoma toksičan i može dovesti do trovanja i smrti ljudi, kaže za Glas javnosti doktor biotehničkih nauka Danica Županski.

To su, kako ističe, realne posledice požara na deponiji Vinča koja bukti od 7. avgusta i raznosi zagađenja po celom Beogradu.

 - Kao ekspert za deponije (radila sam istraživanja za magistraturu na deponiji Vinča i rukovodila projektima sanacije i izgradnje više deponija u Srbiji), smatram da je požar izazvan namerno, sa ciljem sagorevanja velike količine otpada kako bi se napravio prostor za novi otpad, jer je deponija 15 km od centra grada. Požar od metana kao produkta raspadanja organskog dela otpada u procesu metanogeneze na smetlištima, karakterističan je za zimski period i niske atmosferske pritiske u vazduhu, dok su letnji požari karakteristični za uticaj ljudskog faktora – navodi dr Županski.

Ovo je verovatno stoti požar na deponiji, ni prvi ni poslednji, kaže naša sagovornica.

- Mi, stručnjaci i naučnici, pitamo se kako je moguće i zašto je još uvek ta ekološka bomba u eksploataciji. Na prethodne 44 godine rada planira se još 30 godina rada i izgradnja nove spalionice za otpad. Podsećam da lokacija deponije ima najnepovoljniji mogući uticaj duvanja jugoistočnog vetra košave na Beograd. To je dovoljan razlog da se zabrani rad spalionice, a deponija-smetlište, hitno zatvori – upozorava dr Županski i dodaje da Evropska Investiciona Banka u svom izveštaju iz 2019. godine, urađenom na osnovu Izveštaja komisije Evropske unije, sa zaključkom da su proširenje projekta i izgradnja spalionice u Beogradu na lokaciji Vinča suprotne direktivama EU, da će izazvati višegodišnja zagađenje vazduha i oboljenja građana Beograda i Srbije i sprečiti ulazak u EU, navodi da ih Banka neće finansirati i neće podržati političko rešenje rukovodstva u Srbiji.

- Sećam se posete profesora fakulteta iz nekoliko država Evrope koji su obišli Vinču 2005. godine. Bila sam prisutna kao ekspert za deponije sa kolegama iz “Energoprojekta”, Instituta “Kirilo Savić” i Ministarstva za zaštitu životne sredine. Profesori su obišli lokaciju i saslušali hvalospeve iz Ministarstva. Pitali su da li ima inženjera u grupi. Ja sam se javila da nas ima više. Rekao je da bi nas sve vratio u prvi razred osnovne škole, a deponiju odmah zatvorio. I danas se stidim toga i pokušavam da se opravdam da je deponija Vinča političko rešenje nekolicine koji imaju moć, a ne rezultat primene znanja i nauke hiljade inženjera različitih struka u Srbiji – kaže dr Županski.

Prema njenim rečima, drugi razlog da se ova deponija odmah zatvori je zbog planiranog proširenja preko arheološkog nalazišta Vinča, najstarije civilizacije u Evropi posle poslednjeg potopa od pre 10.000 godina, koja je genetski identična Srbima i najstarijem pismu, Vinčanskom, koje ima 20 istih slova kao srpska azbuka.

Poznato je da je još od stupanja prve Direktive o otpadu EU, 2000. godine, preporučeno da se zatvore sve postojeće spalionice, a nove ne grade, jer su suprotne ekološkim načelima o zaštiti životne sredine, objašnjava naša sagovornica i dodaje da je među prvima zatvorena spalionica u Beču, a zatim i sve druge.

- Zašto se takve monstruozne ideje realizuju jedino u Srbiji, ko to želi da truje Srbe dok se poslednji ne uguši? A izgleda da smo mnogo žilavi pa su pojačali pritisak u trovanju vazduha, voda i zemljišta, ekološki genocid u čitavoj Srbiji – zaključuje dr Danica Županski.

(Glas javnosti)

 

 

 

 

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR