Glas Javnosti

BUS PLUS kontrolori izbacili TRUDNICU iz autobusa jer nije imala kartu: 'Ušli su i POČELI DA VIČU NA TU ŽENICU...'

Društvo
Autor: Glas javnosti

U Beogradu je, na liniji 706 gradskog prevoza, došlo do jednog neobičnog događaja, koji su mnogi putnici oštro osudili. Kontrolori Bus plusa su naočigled putnika ženu u podomakloj trudnoći izbacili iz vozila, jer nije imala karticu za prevoz.

U Beogradu se često može čuti da je u javnom gradskom prevozu došlo do sukoba između kontrolora Bus plusa i građana koji pokušavaju da se "švercuju".

- U autobusu 706, u smeru ka Zelenom vencu ušla je kontrola i počela da se dere na ženicu koja je inače trudnica, stomak do zuba što bi rekli, kako nije ponela karticu za prevoz, žena im lepo kaže: "Zaboravila sam kod kuće, a žurim kod lekara i vidite da sam trudnica". Ne, oni su je izbacili iz autobusa, jer nije ponela karticu iako joj nije trebala kao dokaz jer sam stomak koji je veliki je dokaz - piše putnica koja je prisustvovala događaju, prenosi Telegraf.

Ako bismo pogledali zakon shvatili bismo da je trudnica bila u obavezi da poseduje Busplus karticu. Ono što u njemu piše jeste to da gotovo svaki putnik, izuzev dece do 7 godina i uniformisanih pripadnika vojske i policije mora da ima karticu, čak i onda kada ima pravo na besplatan prevoz.

Ipak, svesni smo činjenice da se danas veliki broj putnika švercuje, a mnogi su spremni na raspravu ili jednostavno odbijaju da odgovore na pitanja kontrolora. S obzirom na to, stiče se utisak da su kontrolori ovog puta ipak malo preterali. 

Najmanje što trudnica u poodmakloj fazi zaslužuje jeste osmeh i slobodno mesto, a nema te unutrašnje kontrole koja bi kaznila radnike Busplusa jer su pogledali kroz prste jednoj trudnici. Ipak, običaji su jedno, a pravo drugo.

Postavlja se pitanje da li sve trudinice imaju ista prava?

Odgovor je jednostavan - nemaju ni sve trudnice mogućnost da se besplatno voze. Na primer, trudnica koja živi u Novoj Pazovi, Pančevu, ili bilo kom mestu van teritorije Beograda, kartu bi trebalo da plaća po važećem cenovniku.

 

- Članom 3đ. Odluke o javnom linijskom prevozu putnika na teritoriji grada Beograda propisano je da uslugu prevoza bez naknade (besplatan prevoz) sa ograničenim vremenom trajanja (najduže do jedne godine), uz odgovarajuću voznu ispravu, ostvaruju lica koja imaju prebivalište na teritoriji grada Beograda između ostalih i trudnice dok traju okolnosti pod kojima se ostvaruje pravo. S tim u vezi, trudnice koje nemaju prebivalište na teritoriji grada Beograda ne ostvaruju ovo pravo - odgovorili su nam iz Sekretarijata za javni prevoz.

Dakle, svako koga kontrolori zateknu bez karte ima priliku da posebnu kartu kupi kod kontrolora. Cena te karte je 5.000 dinara. U suprotnom, kontrolor izdaje prekršajni nalog koji sačinjava Komunalna policija i to u iznosu od 10.000 dinara, a za plaćanje u roku od 8 dana ostvaruje se popust od 50 posto.

Informacije o kategorijama korisnika i uslovima koji su neophodni za ostvarivanje prava na povlašćen ili besplatan prevoz dostupni su na sajtu Sekretarijata za javni prevoz kao i na veb stranici Sistema.

Pored ovoga, svi korisnici mogu dobiti navedene informacije putem call centra Sistema na 011/7155 155 kao i na mestima za izdavanje personalizovanih kartica.

I pored svega ovog, bilo bi dobro da se malo više pažnje posveti najvažnijim pravilima i cenama kazni, tako što bi se one našle i na nalepnicam u vozilu. Ipak, Sekretarijat za javni prevoz još uvek nema u planu ovakvu nabavku.

(Glas javnosti/Telegraf)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR