Glas Javnosti

BEOGRADSKI METRO PRAVO UMETNIČKO DELO: Evo gde ćete moći da vidite kako će on izgledati

Društvo
Autor: Glas javnosti

Početak radova na izgradnji beogradskog metroa planira se krajem ove godine.

Arhitektonski konkurs za izgled prve stanice metro sistema biće raspisan u narednih šezdeset dana, rekao je za B92.net gradski urbanista Marko Stojčić.

Nakon toga, možemo očekivati da će  krajem leta, početkom jeseni, Beograđanima biti prikazan izgled tih stanica na svojevrsnoj izložbi. 

"Ideja je da metro stanice budu svaka za sebe umetničko delo u arhitektonskom smislu i nešto što ne viđamo tako često u metro sistemima u svetu", naveo je gradski urbanista.

On je rekao i da će se održati javni uvid u Plan generalne regulacije šinskog sistema koji če omogućiti građanima, nakon kojeg će građani imati priliku da iskažu svoje mišljenje, podnesu sugestije, primedbe, na samu trasu metro sistema, tako i na trasu proširenja tramvajskog sistema i BG voza.

Kad pričamo o prvoj liniji metroa, upravo na javnom uvidu građani će moći da vide sve tačne pozicije metro stanica", poručio je Stojčić.

 

Stojčić je naveo i da je već sada u toku postupak u kom projaktant idejnog rešenja metro sistema u Beogradu kompanija Ežis ide na teren.

Pre konačne odluke on će imati i interakciju sa građanima na samoj trasi metroa, gde će u razgovoru sa njima utvrditi koje su to njihove potrebe i prioriteti kada je metro u pitanju. 

Osim na ovaj način građani će i putem show-room-a koji će biti postavljen na Trgu republike moći da iznesu svoje predloge i komentare. 

U ovom trenutku su, navodi, poznate sve lokacije za stanice metro sistema za prvu linju i drugu fazu prve linije, dok za drugu liniju postoje aproksimativne pozicije.

Stojčić je naveo da se pripremaju i ankete putem kojih će građani moći da se opredele za izgled vozova i enterijera.

Kamen temeljac beogradskog metroa planiran je za kraj 2021. godine. Kako je ranije najavljivano, tada bi trebalo da krene izgradnja depoa na Makiškom polju. To će označiti početak gradnje prve linije dugo očekivanog beogradskog metroa.

Radovi na izgradnji prve linije, dužine 21,3 kilometar i sa 21 stanicom, a koja će ići od Železnika do Mirijeva, trebalo bi da budu završeni 2028. godine.

Druga linija će ići od Mirijeva do Zemuna u dužini od 19,2 km i imaće 20 stanica. Beogradski metro imaće i treću liniju, čija trasa još nije utvrđena, a njen koncept kako je ranije najavio ministar finansija Siniša Mali biće Beograđanima predstavljen u aprilu.

Procene su da će izgradnja metroa u Beogradu koštati oko 4,4 milijarde evra.

(Glas javnosti/Mondo)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR