Glas Javnosti

60. GODIŠNJICA OD PRVOG LETA ČUVENOG AVIONA 'GALEB': Na ovom modelu odškolovan je najveći broj jugoslovenskih vojnih pilota!

Društvo
Autor: Glas javnosti

Povodom obeležavanja 60. godišnjice od prvog leta legendarnog jugoslovenskog aviona "Galeb", udruženje letača "Galeb" i Muzej vazduhoplovstva Beograd, organizovali su na aerodromu Ečka kraj Zrenjanina, skup letača i entuzijasta.

„Galeb“ je prvi put poleteo 1961. godine. bio je to prvi školski mlazni avion domaće proizvodnje. Na aerodromu Ečka postavljen je prototip koji se pre šest decenija prvi put našao u vazduhu.

Povodom godišnjice, aero klub „Galeb“ i Muzej vazduhoplovstva organizovali su izložbu fotografija iz bogate istorije ovog vazduhoplova, a promovisana je i knjiga „Galeb“ sa dosad neobjavljenim fotografijama.

Događaj je okupio bivše pilote koji su naučili da lete upravo na ovom tipu aviona, a tu je bio i pukovnik u penziji Mile Nežić, jedan od dva pilota koji su 1965. izvršili prva dva preleta iz Mostara, gde se „Galeb“ proizvodio.

 

-Kolega Radišić i ja preleteli smo prva dva aviona koji su napravljeni. Preleteli smo ih iz Mostara u Zadar i odatle potiče upotreba Galeba u vojnim jedinicama. Kasnije smo preobučili i ostale pilote dole u Zadru, da bi kasnije 1967. godine već i učenici piloti počeli da se obučavaju na njemu. I mogu vam reći kao jedan kuriozitet, da smo mi na Galebu uspeli, s obzirom na to da je to toliko dobar avion, da za osam sati nama učenik poleti samostalno na tom avionu. Ja sam polagao vozački na ‘fići’ u ono vreme 1966. godine, trebalo mi je 30 sati, ističe Nežić, piše N1. 

Galeb G2 proizvodi se od 1964. do 1983. godine u fabrici „Soko“ u Mostaru. Ukupno je napravljeno 248 primeraka, od čega su se u službenoj upotrebi u vazduhoplovstvu JNA nalazila 132 Galeba, dok je ostatak izvezen u inostranstvo. Upravo na tom modelu je odškolovan najveći broj jugoslovenskih vojnih pilota, a danas je u voznom stanju ostalo još desetak primeraka.

(Glas javnosti) 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR