Glas Javnosti

Precrtani sastav Zajedničkog tela za utvrđivanje posledica NATO bombardovanja po zdravlje i životnu sredinu


Autor: Glas Javnosti

Na naslovnoj strani Politike (3. april o.g) objavljen je tekst „Poslanici završili izveštaj o posledicama NATO bombardovanja“ što je verujem obradovalo mnoge čitaoce. Detalji nisu objavljeni, ali ima drugih važnih informacija. Upadljivo je pravdanje za nečinjenje u proteklom vremenu, naročito da je nedostatak prostorija bio razlog za odlaganje početka rada Zajedničkog tela.

Zajedničko telo su osnovala 4 ministarstva 12. juna 2018, a uz tekst je priložen  Sastav ZT.  Taj deo teksta nije sada dostupan. Nije ništa neobično, jer su se promenili ministri-potpisnici  sporazuma o ZT  izuzev ministra Zlatibora Lončara.

Postoje i druge promene koje je trebalo uneti. Na jedinoj sednici ZT od 21. februara 2020. je izabran dr Jagoš Raičević za predsednika Međuresornog koordinacionog tela.

Verovatno zbog dužine, tekst  nije raspoloživ ni posle 24 h u on line izdanju Politike.  Na samom kraju teksta na strani 5. preneta je izjava dr Gorana Trivana, nekadašnjeg ministra zaštite životne sredine : "Čekali smo dosta vremena da nam država dodeli neke prostorije, ali je sve rađeno po proceduri i na kraju smo prostorije i dobili. Takođe, od 2019. godine Ministarstvo ekologije je izdvajalo po 15 miliona dinara za rad Zajedničkog tela, a i ostala tri ministarstva su bila spremna da izdvoje dodatni novac".

 O tih 15 milona sam pisala u Glasu javnosti:

Kao potpredsednica Saveta sa precrtanog spiska bih istakla predani volonterski rada sledećih uvaženih članova ZT: akademika Marka Anđelkovića, predsednika Saveta i prof. Dr Petra Pfendta, člana Saveta, koji su na našu žalost preminuli od teških bolesti u poslednjih godinu dana.  Akademik Anđelković je bio predsednik a prof. Pfendt član Akademijskog odbora „ Čovek i životna sredina“, koji je od samog pokretanja Inicijative za utvrđivanje istine o posledicama NATO bombardovanja davao podršku osnivanju ZT. Dužno sećanje na  njihov doprinos će biti obeleženo u monografiji koja je pripremljena pod pokroviteljstvom ovog SANU Odbora i Društva fizikohemičara Srbije, a izdaje je Društvo Srbije za borbu protiv raka pod uredništvom dr Zorke Vukmirović i prof. dr Danice Grujičić. Sredstva za izdavanje ove monografije su dobijena od sponzora jer se nije  našao način da se dobiju od sume namenjene radu ZT,  koju u  tekstu u Politici pominje predsednik Upravnog odbora, dr Goran Trivan. Razlog je što tih 15 miliona dinara, niti bilo koja druga sredstva, uopšte nisu nisu  stavljena na raspolaganje  organima ZT u proteklom četvorogodišnjem periodu i tako je propuštena prilika da se afirmiše  rad ZT.

Dr Zorka Vukmirović, član  Akademijskog odbora SANU "Čovek i životna sredina"

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR