Glas Javnosti

VLADIKA JOANIKIJE će ipak biti ustoličen?! PORFIRIJE NE ODUSTAJE: S božjom pomoći i molitvom za mir svi arhijereji kreću u Cetinje!

Crna Gora
Autor: Glas javnosti

Ustoličenje vladike Joanikija najavljeno za sutra u Cetinjskom manastiru još uvek nije izvesno.

Prema nezvaničnim informacijama ustoličenje mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija neće biti održano sutra na Cetinju. Sa druge strane, mediji prenose i izjavu patrijarha Porfirija da SPC nikada neće odustati od ustoličenja u cetinjskom manastiru. Do odlaganja je došlo nakon što su predsednik i potpredsednik crnogorske vlade, Zdravko Krivokapić i Dritan Abazović, urgirali kod najviših predstavnika Srpske pravoslavne crkve.

Patrijarh srpski Porfirije demantovao je večeras pisanje pojedinih medija da sutra neće biti obavljeno ustoličenje mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija na Cetinju.

„Sutra ujutro, s božijom pomoći i molitvom za mir, svi arhijereji kreću u Cetinje da bi ustoličili vladiku Joanikija u tron mitropolita crnogorsko-primorskog“, rekao je patrijarh.

Poručio je da SPC nikada neće odustati od ustoličenja u cetinjskom manastiru.

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović izjavio je večeras da ne veruje da će se sutra Cetinju desiti ustoličenje mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija, jer bi najpre trebalo doći do rešenja statusa pravoslavne crkve u Crnoj Gori.

„Mislim da je potrebno da se vratimo onome što su realnije pretpostavke i pokušaju da, kao zreli i odgovorni društveni činioci, dođemo do rešenja statusa pravoslavne crkve u Crnoj Gori. Mislim da postoje rešenja, ali da je potrebno da razgovaramo kao ravnopravni partneri, a ne da se nastavi sa odnosom vređanja, nipodaštavanja, omalovažavanja, nepriznavanja, jer tada nema dijaloga i nema rešenja“, rekao je Đukanović u intervjuu za Radio-televiziju Crne Gore (RTCG).

Komentarišući današnja dešavanja na Cetinju Đukanović je izneo da se na Cetinju dogodilo sve što se očekivalo.

(Glas javnosti/Nova)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR