Glas Javnosti

Pre tačno 22 godine MILOŠEVIĆ odbio HOLBRUKA, a SRBIJA JE dan kasnije BOMBARDOVANA

Politika
Autor: Glas javnosti

Jugoslovenski predsednik Slobodan Milošević, na današnji dan pre 22. godine odbio je zahtev da prihvati strane trupe pod vođstvom NATO-a na Kosovu i Metohiji, posle čega je specijalni izaslanik SAD-a Ričard Holbruk odmah otputovao u sedište NATO-a u Briselu.

Prema istorijskim čitankama novijeg doba odmah zatim generalni sekretar NATO-a Havijer Solana aktivirao je naredbu o otpočinjanju vazdušnih udara, a vlada Jugoslavije je, zbog pretnji vojnom agresijom, proglasila stanje neposredne ratne opasnosti.

Nakon propasti pregovora u Rambujeu između Srbije i kosovskih Albanaca koji su trajali tokom februara i marta 1999. godine, i poslednje posete američkog diplomate Ričarda Holbruka sa ultimatumom za Slobodana Miloševića, sukoba sa Kosova proširo se na celu teritoriju SRJ.

Neprijatnu dužnost da 23. marta 1999. godine. proglasi stanje neposredne ratne opasnosti imao je Momir Bulatović, predsednik Savezne vlade Savezne Republike Jugoslavije od 1998. do 2000.

Dan kasnije dogodila se NATO agresija na SRJ, koja je trajala od 24. marta do 10. juna 1999. godine.

Usled NATO vazdušne agresije  prema nekim novijim procenama SRJ je pretrpela štetu od oko 30 milijardi dolara, te je unazađena za oko deceniju.

(Glas javnosti)

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR