Glas Javnosti

U toku je BITKA ZA HERCEG NOVI: Evo ko je sve izašao na LOKALNE IZBORE od političara (VIDEO)

Crna Gora
Autor: Glas javnosti

U Herceg Novom u nedelju, 9. maja, građani glasaju na lokalnim izborima na kojima učestvuje šest lista koje se bore za 35 mandata u hercegnovskom parlamentu.

Na izborima je do deset sati glasala su 4.442 birača ili 17,36 odsto, saopšteno je iz Opštinske izborne komisije (OIK).

Predsednica OIK-a Mirjana Ivanović kazala je da do sada nisu zabeležene izborne nepravilnosti.

Pravo glasa ima 25.521 birač, a od šest lista – pet je koalicija i jedna partija.

U sedam sati otvoreno je 51 glasačko mesto na kojem će se glasati do 20 časova.

Lokalni izbori u Herceg Novom, gradu na crnogorskom primorju, su drugi po redu lokalni izbori od promjene vlasti u avgustu 2020. kada su parlamentarnu većinu osvojili zajedno Demokratski front (DF), Demokrate i građanski pokret URA, a Demokratska partija socijalista (DPS) je nakon trodecenijske vlasti prešla u opoziciju.

Podsetimo, prvi lokalni izbori nakon promjene vlasti i formiranja nove Vlade premijera Zdravka Krivokapića održani su, uz velike tenzije, u Nikšiću sredinom marta i na njima su pobedile koalicija predvođene Demokratama i Demokratskom frontom.

Foto: Youtube

Nešto manje od 10 odsto glasača koji imaju pravo glasa u Herceg Novom, suprotno crnogorskom zakonu upisano je i u birački spisak u Srbiji.

Naime, Državna izborna komisija, nedavno je saopštila da su u hercegnovski birački spisak, upisana 1.973 birača sa biračkim pravom i u Srbiji.

Do podataka su došli poređenjem hercegnovskog i jedinstvenog biračkog spiska Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave Srbije, dostupnom na njihovom portalu.

Crnogorski zakoni ne dozvoljavaju postojanje dvojnog državljanstva i prebivališta.

Osobe koje imaju prebivalište u drugoj državi, ne mogu ga imati i u Crnoj Gori i moraju biti izbrisane iz registra prebivališta, a samim tim i biračkog spiska. prenosi Radio Slobodna Evropa.

Ko je sve glasao?

Predsednik Vlade Zdravko Krivokapić glasao je jutros u devet sati u Bijeloj, u Osnovnoj školi „Orjenski bataljon“.

Foto: Youtube

Potpredsednik Opštine Herceg Novi i predsednik Izvršnog odbora Novske liste, Miloš Konjević, glasao je u naselju Topla, u Osnovnoj školi „Dašo Pavičić“, javlja Mediabiro.

Nosilac koalicije “Za budućnost Herceg Novog i Boke”, Ivan Otović, glasao je na biračkom mestu na Srbini, javlja Radio Jadran.

Na biračkom mestu na Toploj, glasao je i Milan Zarić, nosilac koalicije „Glas za naš novi“ koju čine Prava Crna Gora i Grupa građana Glas za naš Novi.

Nosilac Novske liste Savo Marić glasao je u 11 sati u Igalu.

U Igalu je glasao i nosilac koalicije “Evropski tim za Herceg Novi” Predrag Dabović, javlja Radio Jadran.

Predsednik Opštine Herceg Novi i nosilac liste “Ni lijevo, ni desno. Pravac Novi” Stevan Katić glasao je takođe u Igalu, javlja Radio Jadran.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR