Glas Javnosti

KAKO JE SUDBINA MINISTRA LEPOSAVIĆA ZAVRŠILA U RUKAMA DPS-a? Krivokapić predlaže smenu, DF se protivi, a 'završna reč' MILOVA?

Crna Gora
Autor: Glas javnosti

Premijer Crne Gore, Zdravko Krivokapić, zatražio je smenu ministra pravde Vladimira Leposavića zbog izjave o Srebrenici, a nakon što je ovaj odbio da podnese ostavku.

Bez obzira na protivljenje Demokratskog fronta i Demokrata, smena Vladimira Leposavića izvesna je ako je podrži DPS koji je pokrenuo ovu priču.

Smena ministra pravde, ljudskih i manjinski prava Vladimira Leposavića u Skupštini je, bez obzira na protivljenje Demokratskog fronta i Demokratske Crne Gore, izvesna samo ako Demokratska partija socijalista (DPS) pritisne taster za to, jer i pored istrajnog stava po pitanju odlaska ministra zbog izjave o genocidu u Srebrenici nisu potvrdili da će za to i glasati.

-Najava smene Leposavića iznuđen je potez kojim premijer pokušava da izbegne neminovan gubitak poverenja međunarodnih partnera- saopštili su iz DPS-a, ali nisu saopštili da li će glasati za smjenu ministra pravde, koju je juče predložio premijer Zdravko Krivokapić.

Uprkos najavi premijera da će to učiniti u toku dana, inicijativa do sinoć nije dostavljena parlamentu.

Kada se to desi, predsednik Skupštine Aleksa Bečić nije zakonom ni Poslovnikom Skupštine obavezan rokom u kom mora da sazove sednicu parlamenta, rečeno je “Vijestima” u zakonodavnom domu.

Ustavom Crne Gore propisano je da se premijer i članovi Vlade biraju i razrešavaju većinom glasova svih poslanika Skupštine, odnosno 41 glasom.

Najviše poslanika u parlamentarnoj većini ima Demokratski front (21), Demokrate i Demos imaju 10, Socijalistička narodna partija pet, Građanski pokret URA tri, CIVIS i Prava Crna Gora po jednog poslanika, dok u opoziciji DPS ima 29, Socijaldemokrate i Bošnjačka stranka po tri, Socijaldemokratska partija dva i Liberalna partija, Albanska lista i Albanska koalicija po jednog.

Da će podržati odlazak Leposavića, najavili su iz SDP, SD-a, Bošnjačke i Liberalne partije.

Albanska lista, koja ima jednog poslanika, Gencija Nimanbegua, takođe ne spori razloge smene. On je juče saopštio da su uvek spremni da podrže odluke koje su za dobrobit i odbranu puta ka EU.

Premijer je juče na vanrednoj konferenciji za novinare najavio da će Skupštini podneti predlog za razrešenje Leposavića nakon skandala u vezi sa njegovim odgovorom na poslaničko pitanje u vezi sa genocidom u Srebrenici.

Ministar je 26. marta u Skupštini relativizovao pitanje genocida u Srebrenici kazavrši da je spreman da prizna da je učinjen genocid kada se to i nedvosmisleno utvrdi i da je odluka Međunarodnog suda pravde u Hagu o genocidu u Srebrenici bazirana na stavu Haškog tribunala koji je, kako je rekao, kompromitovan.

Zdravko Krivokapić je juče podsetio i na ranije “grehe” ministra, pohvalu tužilačkim zakonima pre stava Venecijanske komisije, ali i izjavu u slučaju “državni udar” zbog koga je Agencija za sprečavanje korupcija utvrdila kršenje javnog intresa.

U političkim kuloarima već se kalkuliše imenima onih koji bi mogli zameniti ministra.

Jedan od lidera DF-a Andrija Mandić rekao je novinarima u Skupštini da se stvari ne „prelamaju preko kolena“ i da se ne smeju uvažavati predlozi koji dolaze od nedobronamjernih adresa.

-DF neće podržati razrješenje Leposavića. Ako neko želi da ga smijeni, moraće to da uradi sa nekim drugim- rekao je Mandić.

Prethodno je poslanik DF-a Slaven Radunović na Tviteru napisao da dok je kluba poslanika DF-a, Leposavić neće biti smenjen zbog stavova koje deli svaki Srbin u Crnoj Gori, “osim ako neko ne potraži pomoć DPS-a”.

Jedan od lidera DF-a Milan Knežević rekao je da ono što je premijer demonstrirao, najbolje govori o tome u kakvoj se krizi nalazi Vlada koju je on predložio.

-Setićete se kad je kazao da se radi o 12 apostola i verovatno je počeo sa traženjem Juda u svojoj Vladi. Meni je veoma simptomatično da se ovo dešava pod pritiskom auto-kolona komita. Verujemo da će sledeći na tapetu ponovo biti Srbin, jer je ministar Leposavić Srbin. Bolje bi bilo da je Zdravko Krivokapić smenio one ministre koji su glasali DPS 30. avgusta- kazao je Knežević.

Ni Pokret za promjene neće učestvovati u “ jednostranim, ishitrenim i pod pritiskom donesenim odlukama”, poručio je predsednik Poslaničkog kluba te partije, Branko Radulović.

On je za “Vijesti” rekao da izjava Krivokapića o smjeni ministra Leposavića, uistinu odslikava krizu u kojoj se nalazi ova većina.

-Krivokapić će naći nekoga da smeni ministra, ali kako će izabrati novog ministra?-pitao je Radulović.

Iz SNP-a su “Vijestima” kazali da neće podržati smenu Leposavića.

-SNP je 4. decembra 2020. godine dao punu podršku ekspertskoj Vladi Zdravka Krivokapića. Stoga, ova odluka ne znači atak na Vladu. Međutim, nikad nećemo biti dio družine koja će podići ruku za razrešenje člana prve demokratske Vlade u istoriji Crne Gore, a u kojoj su i DPS i njegovi sateliti- rekli su iz SNP-a.

Generalni sekretar Demokratske Crne Gore Boris Bogdanović rekao je da je Leposavić napravio veliku grešku svojom izjavom o Srebrenici, zato što nije jasno saopštio u odgovoru na poslaničko pitanje da se saglasno presudi međunarodnog suda pravde u Srebrenici desio genocid, pri čemu je utvrđena pojedinačna, a ne kolektivna odgovornost.

-Dakle, jasno je da su za genocid u Srebrenici odgovorni pojedinci, a ne čitav jedan narod kako se to želi spočitati i inputirati. Međutim, niti ćemo braniti ministra od nesporne greške, niti ćemo ga smjenjivati sa DPS-om, ukoliko ne bude dogovora unutar parlamentarne većine- naveo je Bogdanović.

Poručio je da ni Leposavić, niti nesloga unutar parlamentarne većine, niti bilo koji drugi pojedinac, “pa makar to bio i Aleksa Bečić”, ne sme dovesti do pada Vlade.

Smenu Leposavića neće podržati ni Radnička partija, Ujedinjena Crna Gora, ni Prava Crna Gora, saopštili su njihovi predstavnici.

-Prava Crna Gora neće glasati za razrešenje ministra Vladimira Leposavića, ubeđeni da ministar nije rekao ništa sporno sa aspekta istine- poručio je predsednik ove partije Marko Milačić.

Funkcioner Ujedinjene Crne Gore Goran Danilović kazao je da “nije problem” u smeni ministra pravde, ljudskih i manjinskih prava Vladimira Leposavića već da je “problem u redosledu”.

U saopštenju Danilović je naveo da od 12 ministara javnost makar za troje ne zna boju glasa, ali nije naveo ko su ti ministri.

Građanski pokret URA saopštio je da je evropski put jedini put kojim Crna Gora treba da ide.

-Niko nije i ne smije biti iznad nacionalnih intetesa. Sve odluke Vlade moraju biti motivisane ovim principima- navodi se na Tviter nalogu GP URA.

Lider GP URA i potpredsednik Vlade Dritan Abazović kazao je ranije da se u Srebrenici dogodio genocid i da ko to ne razume “nije mu mesto na državnim funkcijama”.

 

Podsetimo, par stotina građana okupilo se sinoć u blizini zgrade Vlade u Podgorici u znak protesta povodom odluke o pokretanju postupka za smenu Leposavića.

(Glas javnosti)

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR