Glas Javnosti

JOANIKIJE ODGOVORIO ĐUKANOVIĆU: Milo ponavlja fraze o velikosrpskom nacionalizmu, svakom je jasno zašto to ne činimo!

Crna Gora
Autor: Glas javnosti

Episkop budimljansko-nikšićki i administrator mitropolije crnogorsko-primorske Joanikije izjavio je da su potpuno neosnovane tvrdnje da Crkva novoj crnogorskoj vladi nameće svoje ili bilo čije kadrove, navodeći i da je na izborima pobedio narod, a da su sveštena lica toj pobedi donekle doprinela.

- Svakom normalnom čoveku je jasno zašto to ne činimo. Ako mi ne bismo dopustili da nam vlada određuje koga ćemo rukopoložiti u čin sveštenika, onda ne treba ni da se mešamo u vladina kadrovska rešenja - rekao je episkop Joanikije za današnju Politiku.

Episkop Joanikije je rekao da predsednik Crne Gore Milo Đukanović “do besvesti ponavlja davno prevaziđene fraze iz komunističkog vremena o velikoruskom imperijalizmu i velikosprkom nacionalizmu koje u Crnoj Gori niko osim Đukanovića ne vidi”.

- Ne treba zaboraviti da je taj narativ izobilno korišćen kao pokriće za jezive zločine nad pravoslavnim Srbima na području nacističke Nezavisne države Hrvatske u toku Drugog svetskog rata”, rekao je episkop Joanikije.

Govoreći o predstojećem izboru novog poglavara SPC, on je potvrdio da izborni Sabor počinje 18. februara ove godine, ali nije hteo da komentariše da li će on naslediti mitropolita Amfilohija na tronu mitropolije.

- Posle izbora patrijarha bilo bi neophodno da se izabere i novi mitropolit crnogorsko-primorski. Ne bi bilo pristojno, niti za Crkvu korisno, naprotiv, da govorimo o imenima potencijalnih kandidata. Za nas je veoma važno da se u slučaju izbora patrijarha i ostalih arhijereja ispoštuje odgovarajući crkveni poredak - rekao je episkop Joanikije.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR