Glas Javnosti

ZA OBLJUBU DETETA DOŽIVOTNI ZATVOR: Izmene Krivičnog zakonika predviđaju najstrože mere

Bosna i Hercegovina
Autor: Glas javnosti

Predlogom izmene i dopune Krivičnog zakonika uvedena je kazna doživotnog zatvora za najteža krivična dela i najteže oblike teških krivičnih dela.

- Nacrtom zakona kazna doživotnog zatvora propisuje za krivična dela: teško ubistvo; obljuba s detetom mlađim od petnaest godina ako je usled dela nastupila smrt deteta; ubistvo predstavnika najviših organa Republike Srpske; najteži oblici krivičnih dela protiv ustavnog uređenja Republike Srpske ako je pri izvršenju dela učinilac umišljajno lišio života jedno ili više lica; terorizam ako su dela imala za posledicu velika razaranja ili smrt jednog ili više lica, ili ako je pri izvršenju krivičnog dela učinilac neko lice s umišljajem lišio života – navedeno je u obrazloženju izmena Zakonika, koji će se naći na idućoj sednici Narodne skupštine Republike Srpske 9. februara– piše Srpskainfo.

Takođe, doživotna kazna predviđena je i za uzimanje talaca ako je pri izvršenju krivičnog dela učinilac oteto osobu ubio, i izvršenje krivičnog dela u sastavu kriminalnog udruženja koja zajedničkim delovanjem izvrše krivično delo propisano Zakonikom.

– Pored kazne doživotnog zatvora, ovim izmenama kazna zabrane upravljanja motornim vozilom zamenjena je kaznom oduzimanje vozačke dozvole, a dosadašnja kazna zabrane upravljanja motornim vozilom postala je nova mera bezbednosti – navodi se u obrazloženju. Kako je predviđeno, kaznu oduzimanja vozačke dozvole sud izriče u trajanju od šest meseci do pet godina, a ako je usled ugrožavanja javnog saobraćaja nastupila smrt jednog ili više lica, od jedne do osam godina, računajući od dana pravosnažnosti odluke, s tim da se vreme provedeno na izdržavanju kazne zatvora ne uračunava u vreme trajanja ove kazne. Ako je reč o vozaču koji ima stranu vozačku dozvolu, zabrana se odnosi na upravljanje motornim vozilom na teritoriji RS.

Kazna zatvora umesto oduzimanja dozvole

Ako je osuđeni upravljao motornim vozilom u periodu dok traje kazna oduzimanja vozačke dozvole, sud će ovu kaznu zameniti kaznom zatvora tako što će za svakih šest meseci oduzimanja vozačke dozvole odrediti jedan mesec kazne zatvora.

Kada je reč o zabrani upravljanja motornim vozilom određene vrste ili kategorije, sud je može izreći učiniocu krivičnog dela protiv bezbednosti javnog saobraćaja kada postoji opasnost da će upravljajući motornim vozilom ponovo učiniti takvo krivično delo. Ta mera obuhvata oduzimanje vozačke dozvole ili zabranu izdavanja vozačke dozvole u periodu trajanja ove mere.

Trajanje ne može biti kraća od tri meseca ni duža od pet godina, računajući od dana pravosnažnosti odluke, s tim da se vreme provedeno na izdržavanju kazne zatvora, odnosno u zdravstvenoj ustanovi za čuvanje i lečenje, takođe ne uračunava u vreme trajanja ove mere.

Ovim izmenama takođe se zakon usklađuje sa Greko preporukama i to kod krivičnog dela davanje mita, te propisuje obavezna zabrana vršenja poziva, delatnosti ili dužnosti onom ko je osuđen za krivična dela zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja, primanje mita ili trgovina uticajem, navedeno je u obrazloženju.

 (Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR