Glas Javnosti

PREMINUO MILORAD PELEMIŠ: Bivši komandant izgubio BITKU posle duge i teške BOLESTI

Bosna i Hercegovina
Autor: Glas javnosti

Posle duge i teške bolesti preminuo je bivši komandant 10. diverzantskog odreda Vojske Republike Srpske Milorad Pelemiš. On je kao podficir Jugoslovenske narodne armije od 1983. godine bio pripadnik Specijalne antiterorističke jedinice, preteče današnjih "Kobri".

Pelemiš je učestvovao u borbama na svim ratištima bivše SFRJ i važio za jednog od najboljih. Krajem 1991. godine ukazom predsednika SFRJ odlikovan je ordenom za hrabrost za zasluge na vukovarskom ratištu, piše Kurir.

Milorad Pelemiš je u žižu javnosti dospeo kao komandant 10. diverzantskog odreda Vojske Republike Srpske, kada su u julu 1995. učestvovali u borbama oko Srebrenice. On je po naređenju Radovana Karadžića, odlikovan ordenom Miloša Obilića.

Pelemiš je 1999. godine uhapšen u Beogradu pod optužbom da je špijunirao u korist francuske obaveštajne službe, kao član grupe "Pauk".

Milorad Pelemiš je rođen 1964, u selu Pelemiš kod Šekovića, u Bosni i Hercegovini. On se borio kod Vukovara, a u Bosnu i Hercegovinu se vratio 1992. godine. Osnovao specijalnu jedinicu MUP-a RS , a od oktobra 1994. godine je bio komandir 10. diverzantskog odreda VRS-a u činu poručnika.

Taj odred je osnovan 14. oktobra 1994. godine i bio je jedan od jedinica Vojske Republike Srpske, direktno podređen Glavnom štabu Vojske Republike Srpske. Odred je brojao između 50 i 60 boraca, podeljenih u dva voda: Prvi (Bijeljinski) vod, čiji je komandir bio potporučnik Franc Kos i Drugi (Vlasenički) vod, čije je komandir bio Luka Jokić.

Vlasenički vod je tokom rata funkcionisao kao jurišni vod, dok je Bijeljinski vod korišćen za diverzantska dejstva. Prvi vod je imao sedište u Bijeljini, dok je drugi vod smešten u mestu Dragaševac kod Vlasenice.

Tokom rata u Bosni i Hercegovini, 10. odred je prvi put kao jedinica zadejstvovana u napadu VRS na Bihać krajem 1994. Na leto naredne godine, odred je učestvovao u zauzimanju Srebrenice u operaciji Krivaja 95 i zauzimanju Žepe u operaciji Stupčanica.

Početkom avgusta odred je prebačen u Bosansku krajinu gde je prvo učestvovao u protivnapadu VRS ”Vaganj 95”, da bi potom branio prilaze Drvaru od napada hrvatskih snaga.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR