Glas Javnosti

Zbog ovih grešaka vam klima ne radi kako treba

TREBA ZNATI
Autor: Glas javnosti

Izbegavajte ovih 7 grešaka koje svi pravimo i klima-uređaj će vam dugo služiti i lepo vas hladiti.

Ne menjate ili ne čistite filtere na klima-uređaju

Filtere na klima-uređaju trebalo bi menjati ili čistiti jednom godišnje. Zbog nečišćenih filtera vazduh će slabije cirkulisati, a klima-uređaj se može i pokvariti. Osim toga, zbog prljavih filtera možete dobiti i veći račun za struju, a taj propust skratiće i vek trajanja uređaja.

Ne radite godišnji servis klima-uređaja


Jednom godišnje očistite klima-uređaj. Taj posao možete obaviti sami pomoću uputstava koje ćete pronaći na internetu ili ga možete prepustiti profesionalcima. Godišnje održavanje klima-uređaja potrebno je kako bi sistem za rashlađivanje radio maksimalno učinkovito.


Nemate podesivi termostat


Ako imate klimu s podesivim termostatom, ona će se automatski regulisati na temperaturu koja je 7 do maksimalno 10 stepeni niža od one spoljnje. Tako će vam računi za struju biti manji jer će se trošiti manje električne energije. Takođe, ako ostavite klima-uređaj uključen i kada niste kod kuće, uvek ostavite da klima radi na kojem stepenu više nego kada ste kod kuće.

Istraživanja su pokazala da je ljudsko telo sposobno da se prilagodi visokim ili niskim temperaturama prilično brzo, tokom jedne ili dve nedelje. Kada još uzmete u obzir da će vam računi za struju biti manji ako klima-uređaj držite na višoj temperaturi i da ćete ređim korišćenjem klime doprineti i očuvanju okoline, razdoblje prilagođavanja itekako se isplati. Zato će biti optimalno ako klima-uređaj, kada je napolju više od 30 Celzijusa, radi na 26 ili više stepeni.

Ne koristite ventilator


Bilo kakav ventilator pomoći će da vazduh koji cirkuliše kroz vaš dom bude prijatniji. Ako imate ventilator, klima-uređaj će manje raditi, a samim time i duže trajati. Obratite pažnju na to da se plafonski ventilator tokom leta okreće suprotno od smera kazaljke na satu jer će tako vazduh bolje cirkulisati.

Ventilacijska krilca ili termostat nisu dobro postavljeni


Ako svetlost s lampe većinu dana udara u termostat, to može poremetiti očitavanje termostata i uzrokovati da klima-uređaj ne radi maksimalno dobro, čak i ako vam je u prostoriji prijatno. Naročito ako vas nema tokom dana, možda nećete primetiti da se klima previše napreže kako bi rashladila prostor zbog nepravilnosti u radu termostata. Blokiranje ventilacijskih krilaca nameštajem ili zavesama takođe ograničava cirkulaciju vazduha. Zato pazite da ventilacijska krilca nisu blokirana.

Ne spuštate roletne i ne navlačite zavese


Sunčeva svetlost neprijatelj je vašeg klima-uređaja. Ako spustite roletne i(li) navučete zavese kako biste sprečili ulazak sunčevih zraka u prostoriju, takođe ćete zaštiti sobu od sunčeve toplote.




Glas javnosti/N07S

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR